Fler mammor i gatumiljön skall stoppa förortsvåldet

Fler mammor i gatumiljön skall stoppa förortsvåldet

Trygghetskommissionen under ledning av den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt har släppt en rapport om hur man kan minska brottslighet och otrygghet i utsatta områden. Ett av förslagen är att få ut fler mammor på gator och torg. Dessutom ser Trygghetskommissionen ett eventuellt behov av områdespolis i särskilt utsatta områden. Samtidigt konstaterar Trygghetskommissionen även att väldigt mycket kan göras för att öka otryggheten i utanförskapsområdena utan inblandning av polisen.

Brottsförebyggande Rådet – BRÅ – berättar i en rapport att närmare hälften av de boende i utsatta områden känner sig otrygga. Trygghetskommissionen – under ledning av den tidigare statsministern – Fredrik Reinfeldt har arbetat i ett år med förslag för att öka tryggheten. Ett av förslagen som Reinfeldt lyfte fram vid Trygghetskommissionens pressträff var att öka närvaron av mammor i de utsatta områdena.

Enligt Reinfeldt vill inte kriminella grupperingar röra sig i de miljöer där man kan möta sin eller en annan mamma. Reinfeldt lyfter fram mammors närvaro i gatumiljön som det mest verkningsfulla sättet att få bort kriminella grupperingar från utsatta platser, berättar TT.

Samtidigt konstaterar Reinfeldt och Trygghetskommissionen att polisens närvaro i de utsatta områdena inte nödvändigtvis behöver att öka. I särskilt utsatta områden kan äldre poliser med större erfarenhet möjligtvis användas som områdespoliser för att på det sättet bidra till en ökad trygghet.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!