SKL larmar – stora skattehöjningar och hårda effektiviseringar väntar

SKL larmar – stora skattehöjningar och hårda effektiviseringar väntar

Sveriges Kommuner och Landsting – SKL – har i en rapport lyft fram de svenska kommunernas utmaningar de närmaste åren. De kommande åren kommer att innebära en mycket svår situation för landets kommuner, och orsaken är den mycket snabba befolkningsökningen. Kommunerna har att välja på mycket stora skattehöjningar – eller betydande effektiviseringar i den kommunala verksamheten. Sannolikt kommer både skattehöjningar och effektiviseringar att bli nödvändiga.

Annons

Större förskolegrupper, fler elever i varje klass och fler brukare per hemtjänstanställd. Så kan framtiden komma att behöva se ut om inte kommunerna skall behöva höja kommunalskatten med i snitt 13 kronor per intjänad hundralapp. Enligt SKL:s utredare Roger Molin kan kommunerna klara av en skattehöjning på 4-5 kronor, medan resten av behoven måste lösas med effektivisering i den kommunala kärnverksamheten. Rapporten har lyfts fram av bland annat Dagens Vimmerby.

Den snabba befolkningsökningen skapar stora problem för landets kommuner, där den kommunala infrastrukturen inte hänger med. Tidigare planer och visioner blir snabbt irrelevanta när antalet invånare ökar snabbt. År 2017 passerade Sverige 10 miljoner invånare, och redan 2026 tror man att Sverige passerar 11 miljoner invånare. Ökningen består till 80% av invandring och till 20% av ett födelseöverskott. Dessutom kommer andelen äldre öka stort. År 2035 har antalet 85-åringar eller äldre fördubblats i Sverige.

Den snabbt förändrade demografin ställer de svenska kommunerna inför många och flera svåra år. Den svenska befolkningen måste jobba längre, och dessutom snabbare komma in på arbetsmarknaden. De tydliga skillnaderna i sysselsättningsgrad mellan infödda svenskar och invandrare måste minska radikalt för att dugligt kunna hantera situationen.

NB Nyhetsbyrån har talat med flera kommunpolitiker från de större partierna, som alla bekräftar SKL:s analys. Man ser flera jobbiga år framför sig, med skattehöjningar och effektiviseringar. Ett moderat kommunalråd, som önskar vara anonym, som NB Nyhetsbyrån har talat med lyfter fram att väldigt många svenskar under de kommande åren kommer att ställa sig frågan ”Vad f*n får jag för pengarna?” Det kommer enligt samtliga tillfrågade bli sämre men effektivare service för en avsevärt högre skatt.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!