’The New Deal’

’The New Deal’

Man kan tycka vad man vill om USA:s president Donald Trump, men han har i alla fall lyckats med något ingen annan har gjort: Fått till en överenskommelse mellan USA och Nordkorea, som kan bana väg för fred och om inte återförening så i alla fall viss öppenhet på Koreahalvön. Det är faktiskt en prestation i sig, som borde ge Trump Nobels fredspris. Och i så fall får väl även Kim Jong Un vara med och dela – om han vågar komma till Oslo…

Svenska ’experter’ är förstås antingen avvaktande eller skeptiska – eller så kallar man det hela ’patetiskt’. Vi får väl se. Utrikespolitik är inte något statiskt tillstånd, det finns många koefficienter att ta hänsyn till och avsikter och viljor ändras ibland mycket snabbt. Mycket kan förstås hända i detta. Men handslaget finns på bild.

Svenska media och deras ’experter’ är ofta inte så mycket att hänga upp sig på. De brukar mer styras av känslor för de inblandade aktörerna än av fakta. Trump tycker de som bekant inte speciellt mycket om. Och har man i snart två års tid hackat på först presidentkandidaten och sedan presidenten Trump, är det svårt att bara kasta om. Man vill helt enkelt inte att Trump skall lyckas.

Överenskommelsen är hur som helst en bedrift som kommer att gå till historien. Sedan finns det förstås bakomliggande orsaker till att Nordkorea är mer förhandlingsvilligt än någonsin. Men utan Donald Trumps minst sagt okonventionella utrikespolitik, hade detta möte förmodligen aldrig kommit till stånd. Nu finns det i alla fall ett första dokument signerat.

På 1930-talet myntade den dåvarande presidenten Franklin D Roosevelt begreppet ’The New Deal’. Det handlade om en serie arbetsmarknadspolitiska projekt som tidigare hade varit främmande för den amerikanska ekonomin, men som behövdes för att komma ur depressionen. Skall vi tro att en sentida amerikansk president – tvärt emot alla svenska profetior – startar ’The New Deal’ även på andra plan?

Christopher Jarnvall