Vill fara tillbaka till Syrien men kan inte

Vill fara tillbaka till Syrien men kan inte

Mohamad Sahid Alali flydde till Sverige från Syrien 2015 med sina två döttrar. Han bedömer nu situationen som säker i hemstaden Homs och vill återvända. Men han får ingen hjälp från myndigheterna med att fara hem igen. Det skriver SVT.

Han är beredd att lämna tillbaka sitt permanenta uppehållstillstånd och fara tillbaka till Syrien. Men han har inga pengar, inget jobb och får inte någon hjälp att återvända av svenska myndigheter.

Han kom till Sverige 2015 och läser nu svenska för invandrare. Även flickorna går i skolan. Frun, som först troddes vara död, lever och har fött hans barn i Syrien.

Mohamad Sahid Alali gör bedömningen att det återigen har blivit säkert att bo i Homs. Kriget är över där, säger han. Han vill därför återförena familjen i Syrien. Men pengar saknas alltså, det kostar 15.000 kronor att skaffa tre syriska pass. Och flygbiljetterna kostar, dessutom är han redan skyldig pengar i Sverige.

Han har inte kunnat betala hyran och har även en skuld i mataffären. Han har fått ta av matpengarna för att kunna köpa sommarkläder till flickorna säger han, och han kan inte spara några pengar utan går istället back varje månad.

Men varken Migrationsverket eller kommunen kan erbjuda något ekonomiskt stöd för att de tre skall kunna resa hem, istället tvingas myndigheter och kommun betala stöd och bidrag månad efter månad så länge familjen stannar kvar.

Christopher Jarnvall