Zlatan om svenska media

Zlatan om svenska media

NB Nyhetsbyrån konstaterar – som de flesta andra – att Zlatan Ibrahimovic är en enastående duktig fotbollsspelare. Han har också hållit sig till sitt skrå och har – till skillnad från diverse andra kändisar, inte minst komiker och artister – avhållit sig från att ha en massa synpunkter på svensk politik. Det tyder även på gott omdöme.

Att Zlatan emellertid då och då har synpunkter på svenska media är dock begripligt. Sporten är en stor del av media och han själv liksom många andra duktiga – och även mindre framstående – sportsmän har ofta tryckts till av opinion och journalister.

Tidningen Resumé skriver om hur Zlatan fick en fråga om sin syn på behandlingen av landslagsspelaren Jimmy Durmaz och konstaterade att det är normalt att vara utsatt. ’Människor följer vinden. När det går skit, följer de skit, när det går bra, följer de det bra. Precis som svensk media. Det värsta är att när du är svensk och svensk media följer skiten, blir det ännu mer skit’.

Som han uttryckte det. Och Zlatan Ibrahimovic fortsatte:

’När du har manipulativa människor, som ni inom svensk media, är det svårt att ignorera och gå vidare. Svensk media fokuserar på fel saker. Det är synd. Det är ett land med få människor – tio miljoner bara – och i stället för att hylla dem trycker media ner dem. Jag tycker synd om dem. De försöker bara sälja lösnummer. De behöver oss fotbollsspelare för att sälja lösnummer’.

Det är ett sorgligt kapitel. Och vi kan därmed med fog ställa oss frågan: Hur stor del har media egentligen i hatdreven mot människor – inte bara inom sporten? Ganska stor. Definitivt. Och det tycks vara roligare att trycka till i nederlagets stund, när behovet av stöd annars är som störst.

Journalister är som en hop vargar – eller mobbare – som vädrar blod och hackar på den stackare som redan ligger. De starka klarar det, de svaga orkar inte. Zlatan tillhör de starkare, men bitterheten och ilskan kan ju komma fram ändå. Något alla media och deltagare i det offentliga samtalet bör tänka på.

Men trots allt är vår store fotbollare positiv: ’Vi kommer förmodligen vinna hela Fotbolls-VM. Det har jag sagt hela tiden’.

Låt oss ta fasta även på det!

Christopher Jarnvall