’Det moderna folkhemmet’

’Det moderna folkhemmet’

På torsdagen var det boksläpp i Almedalen. ’Det moderna folkhemmet. En Sverigevänlig vision’ av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Recenserad av de båda socialdemokratiska redaktörerna Widar Andersson och Stig-Björn Ljunggren.

’Folkhemsnostalgi’ i en globaliserad värld, kanske någon skulle avfärda den som. Men visst längtar många tillbaka till ’folkhemmet’. Tryggheten. Samhällsbygget. Sammanhållningen. Drygt 80 år efter Per-Albin Hanssons folkhemstal.

Någon timma senare stod socialdemokraten Stefan Löfven i Almedalen och var nostalgisk kring just folkhemmet och dess sammanhållning. Löfven var dock inte på boksläppet…

Den svenska historien är full av olika folkhem – i liten och större skala. Godset eller bruket – det lilla samhället – där man slet hårt men blev omhändertagen av godsherren/brukspatronen – socialförsäkringen – när man hade gjort sitt.

Visst var det ofta ljusår mellan forna tiders dragiga torp och fattigstugor och de flerfamiljshus och ålderdomshem som växte upp under mellankrigstiden. Men tanken var ungefär densamma. Den lilla världen och den stora.

Idag är många vilsna och de människor som kom till Sverige – ett annat Sverige än idag – för fyrtio, femtio år sedan känner inte igen det Sverige de då lärde sig att älska. Deras nya trygghet på jorden, som gradvis försvann.

Det är om denna vilsenhet boken i grunden faktiskt tycks handla. Om ett land och en struktur – en fast punkt och trygghet – som har rämnat. Oavsett var man står politiskt, kan man gärna läsa den. Och fundera kring vad som hände med Sverige.

Christopher Jarnvall