Polischef varnar om långvarig tid med skjutningar

Polischef varnar om långvarig tid med skjutningar

Vid ett seminarium i Almedalen flaggade polischefen Jan Evensson från Region Stockholm att polisen nu har drygt ett år på sig att vända trenden med allt fler skjutnngar. Samtidigt lyfte polispanelen fram att skjutningarna i Sverige skapar ett tillstånd där polisen måste prioritera hårt.

Annons

Polisen i Stockholm hade att utreda cirka 150 mord och mordförsök under 2017. Vart tredje mord eller mordförsök skall ha kopplingar till gängkriminella. Cirka 40% av morden och mordförsöken skall ha koppling till insmugglade vapen. Under tisdagsdygnet sköts tre personer till döds, två i Örebro och en i Malmö.

Om polisen får de medel och resurser som man äskat om kommer man enligt polischef Evensson att komma långt med insatserna rörande fokus och åtgärder. Sedan några månader har polisen i Stockholm en pågående särskild händelse rörande skjutningarna.

Lyckas polisen inte stoppa utvecklingen rörande skjutningar det närmaste året skulle man enligt Evensson behöva leva med skjutningar i dagens omfattning under minst de närmaste 40 åren. Skulle däremot insatserna lyckas skulle det ta tio år innan man fått ordning på händelseutvecklingen.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!