Socialdemokraternas självrannsakan

Socialdemokraternas självrannsakan

Ikväll är det Socialdemokraternas tur att inta Almedalen. Partiet har motvind, opinionsmätningarna pekar nedåt och siffrorna är historiskt sett rekordlåga – mellan 20 och 25 procent. Internt säger vissa bedömare, att S kommer att backa till en nivå runt 17-18 procent och konsolidera sig där.

Partisekreteraren Lena Rådström Baastad menar i en DN-intervju, att det är debatten om migration, integration och flyktingfrågor som håller tillbaka partiet. Jo, där saknar partiet substans.

Och Socialdemokraternas deklaration om en mer restriktiv invandringspolitik framöver ter sig förvirrande, när man samtidigt låter 9.000 afghaner med utvisningsbeslut få en ny chans till uppehållstillstånd.

Socialdemokraterna har också svårt att spela ut traditionellt starka kort som vård, omsorg, jobb och välfärd. En del sv dessa frågor har plockats upp av Sverigedemokraterna. Annat framför allt av Moderaterna.

Och partiet blöder väljare. De äldre – främst män, men också en ökande andel kvinnor – går till SD. Yngre till vänster i partiet lämnar för V.

Även om opinionsvinden vänder så småningom, kommer Socialdemokraterna att få svårt att hitta tillbaka till att bli ett stort, statsbärande parti. De har helt enkelt inga unika frågor längre. Och rollen som ett brett parti med folkligt mandat tas sannolikt över av Sverigedemokraterna, varefter partiets kanter alltmer slipas av.

Christopher Jarnvall