Det är inte lätt att leva som man lär

Det är inte lätt att leva som man lär

Bara under den senaste mandatperioden har det blivit betydligt dyrare att använda bilen. Miljöpartiet i regering har sett till att skatten på bensin och diesel – totalt är skatten 2/3 av priset – har höjts ännu mer.

Det gör att det blir ännu tyngre för alla som bor i landsorten att leva. Nej, alla här ute på landet har inte tunnelbana… I bästa fall finns det kanske en buss som går fyra gånger om dagen och tar tre gånger så lång tid till sta’n som bilen.

Varje år kostar bara bränslet för de nödvändigaste resorna tiotusentals kronor om man har några mil till arbetet och dessutom måste handla mat ibland.

Och snart är det omöjligt att köra dieselbilar i Stockholm och andra storstäder. Om MP och språkröret Isabella Lövin får välja.

Men Isabella Lövins egen man kör en gammal truck, en riktig ’miljöbov’. Han behöver den i arbetet, förklarar Lövin.

Ja, så klart! Han precis som många, många andra i Sverige! Och han betalar förstås dyrt för bränslet. Det ger skatteintäkter.

Men varför köper han då inte en ny bil som släpper ut hälften så mycket som den gamla? Bränslepriser är väl inte till för skatten, utan för att folk skall förbruka mindre drivmedel?!

Lövin kan väl hjälpa honom – hon tjänar säkert mycket bra som statsråd.

Nej, det är inte lätt att leva som man lär.

Christopher Jarnvall