En veteran är en veteran, en lapsus en lapsus…

En veteran är en veteran, en lapsus en lapsus…

Det är skandal när svenska veteraner som under decennier har vågat liv och lem för att andra människor skall få leva i fred och frihet jämställes med avskyvärda terrorister från IS!!! Skandal!!!

Tobias Hübinette heter en twittrare, knuten till tidningen Expo och Karlstads universitet. Han skriver en tweet kring misstänkta mördare i Vivalla, där han jämför mördande islamistiska jihadister från IS med svenska veteraner:

’Om detta stämmer så är det tyvärr inte första gången som återvändande svenska krigsveteraner som har dödat människor i strid i andra länder dödar människor även här’.

Det blev förstås ett Herrans liv på sociala media. Med all rätt. Och Hübinette backade och förklarade sig:

’Jag postade idag detta inlägg här och på FB som har misstolkats helt: Jag menade bara ”krigsfrivilliga” och vill ej på något sätt jämställa IS-terroristerna med FN-veteranerna (som min egen far f ö är). Ej heller menade jag att IS-terrorister kan jämföras med Finlandsfrivilliga.’

Fair enough. Det var förmodligen en lapsus. I grund och botten tror faktiskt inte NB Nyhetsbyrån att Tobias Hübinette jämställer terrorister med FN-veteraner. Inte heller med Finlandsfrivilliga, som den tidigare minister Mehmet Kaplan f ö buntade ihop med IS.

Men det visar hur lätt det är att dabba sig, att bli missförstådd (oavsiktligt eller avsiktligt). Tobias Hübinette tillhör nu samma klubb som många andra som – ofta förgäves – har backat och försökt reda ut sitt verbala snubblande.

När man väl ligger ned kommer vargflocken – ofta från vänsterkanten – och sliter i den stackare som har snubblat och fallit.

NB Nyhetsbyrån ägnar sig inte åt att sparka på dem som ligger och dess chefredaktör – undertecknad – som själv är gammal ’FN-yxa’ och höll på att gå i taket tidigare idag, godtar Hübinettes klargörande.

För den som ännu svävar i tvivelsmål: På bilden syns en riktig veteran. Ej fejk. Titta noga.

Christopher Jarnvall