Vägrade att bära slöja – dömd till 20 års fängelse

Vägrade att bära slöja – dömd till 20 års fängelse

Shaparak Shajarizadeh har dömts till två års fängelse samt har även fått en 18-årig villkorlig fängelsedom för sitt deltagande i kampen mot slöjtvång i Iran. Det rapporterar Ekot.

’Staten använder mig som ett skräckexempel för att visa att man inte får protestera, även på fredlig väg, utan att dömas till fängelse’. Det säger Shaparak Shajarizadeh.

Hon är en av flera iranska kvinnor som under vintern och våren protesterade mot slöjtvånget i landet. I februari tog hon av sig slöjan, satte den på en pinne och viftade med den i ett gathörn i Teheran.

Hon greps och sattes i isoleringscell, anklagades för hets till ”sedligt förfall”, korruption och prostitution. Kort därefter släpptes hon mot borgen i väntan på rättegång.

I maj greps hon igen efter att ha hungerstrejkat och protesterat mot landets lagar, som tvingar kvinnor att bära slöja på allmän plats men också förbjuder kvinnor att dansa, sjunga och röra män utanför familjen.

’Uppenbarligen kan jag inte vara tyst. I samband med de här protesterna har min familj bett mig att hålla tyst, men jag kände att jag skulle bli galen om jag inte sade något’, säger Shaparak Shajarizadeh’, som nu har lyckats lämna Iran tillsammans med sin tioårige son.

Under de senaste dagarna har polisen slagit till mot flera kvinnor som har brutit mot landets sharialagar.

Minst fyra kvinnor har gripits efter att ha lagt ut videoklipp på sig själva i sociala media, där de bland annat dansar utan slöja.

Shaparak Shajarizadeh tror inte att Irans shariadomstolar  kommer kunna stoppa kvinnornas kamp för lika rättigheter.

’Jag kommer att fortsätta prata om mina rättigheter. Det räcker med 40 år av tystnad. Det räcker’, säger Shaparak Shajarizadeh.

Christopher Jarnvall