Regeringen erkänner inte folkmordet 1915

Regeringen erkänner inte folkmordet 1915

Statsminister Stefan Löfvens regering kommer inte att erkänna folkmordet I Armenien från 1915 – trots riksdagens tidigare beslut i frågan. Detta har väckt starka reaktioner bland både berörda och makthavare. Det skriver SVT.

Nu ger sig även Turkiets ambassadör in i debatten – och han stödjer den Löfven.

’Den svenska statsministern ansvarar för att fatta beslut som inte skadar relationen mellan Sverige och Turkiet’, säger ambassadör Emre Yunt.

Det var i maj i år under Stefans Löfvens besök i Södertälje, som statsministern meddelade att regeringen inte kommer att erkänna folkmordet år 1915, då över 1,5 miljon assyrier, syrianer och armenier mördades i det dåvarande Osmanska riket.

Det negativa beskedet gav han efter det att SVT Nyheter Södertälje vid upprepade tillfällen hade sökt honom för att få klarhet i frågan som han inför förra valet, under ett besök i just Södertälje där uppskattningsvis mer än 30.000 ättlingar till överlevare bor idag, lovade att driva.

Reaktionerna har sedan dess avlöst varandra och den efterföljande debatten har främst handlat om Socialdemokraternas svek. Kommunstyrelseordförandena i Södertälje, Botkyrka, Norrköping och Örebro har bland annat i en debattartikel i SvD kritiserat den egna partiledaren och flera organisationer har protesterat högljutt.

Allianspartierna och Sverigedemokraterna är uttalat för att folkmordet skall erkännas. Folkmordet har också erkänts av flera parlament i världen, till exempel i Frankrike och Tyskland.

Efter den svenska riksdagens omröstning inför förra valet, markerade Turkiet sitt missnöje med att skicka hem sin ambassadör under en period. Men hennes frånvaro blev inte långvarig, då dåvarande utrikesminister Carl Bildt var snabb att understryka, att regeringen inte skulle verkställa beslutet.

Regeringen Reinfeldt genomförde alltså ett rävspel den gången och överlät frågan till den – efter valet 2014 – inkommande regeringen Löfven.

Christopher Jarnvall