Bröllopsfotograf ingrep mot barnäktenskap

Bröllopsfotograf ingrep mot barnäktenskap

En turkisk bröllopsfotograf hyllas sedan han ingrep under ett bröllop mellan en man och en 15-årig flicka. Fotografen, som hade anlitats för att ta bröllopsbilder, hamnade i slagsmål med brudgummen sedan han hade försökt hindra bröllopet. Det rapporterar turkisk media samt AB.

’Han bör hyllas som en hjälte, vi behöver fler sådana människor’, säger Yasmeen Hassan som är ledare för kampanjgruppen Equality Now. Hon tillägger att hon hoppas att myndigheterna uppmärksammar händelsen och åtalar brudgummen, som skall ha fått näsbenet knäckt i bråket.

På sin Facebooksida skriver fotografen Onur Albayrak ’Barnbrud är också övergrepp mot barn’. Han får stöd från många människor som är oroliga för att antalet barnäktenskap i landet ökar.

Flyktingströmmen från Syrien anges av organisationer mot barnäktenskap som en av orsakerna. Enligt turkisk lag går dock åldersgränsen för äktenskap vid 18 år. Statistik från FN-organet Unicef visar att Turkiet har det högsta antalet barnäktenskap i Europa.

I Sverige rasade opinionen i vintras mor Socialstyrelsen, som i en broschyr informerade dem i Sverige som var gifta med barn. Sverige tillåter äktenskap med barn, om dessa har ingåtts utomlands. Socialstyrelsens broschyr drogs tillbaka efter omfattande kritik.

Christopher Jarnvall