’Ensamkommande’ frivilliga för brandsläckning

’Ensamkommande’ frivilliga för brandsläckning

Ett 50-tal s k ensamkommande har anmält sitt intresse för att frivilligt hjälpa till att bekämpa skogsbränderna i Norrbotten. Ett boende i Luleå har hört av sig till FRG, frivilliga resursgruppen, med anledning av detta. Det rapporterar SVT.

Annons

Hur många det till slut blir som hjälper räddningstjänsten är oklart. De som hjälper till vid släckning måste vara minst 18 år gamla samt ha svenskt uppehållstillstånd och personnummer för att kunna vara försäkrade.

Behovet av frivilliga är stort med tanke på att det för närvarande är 14 skogsbränder som just nu hanteras i länet. Åtta av dem är pågående och sex stycken efterbevakas. Det handlar främst om Jokkmokk, där släckningsarbetet kräver mycket stora resurser.

Vill man anmäla sig frivillig skall man ta kontakt med frivilliga resursgruppens ansvarige i Boden, Sören Lövkvist. Förutom de ensamkommande har 28 personer anmält sitt intresse.

’Det finns andra uppgifter än bara släckningsarbete. Det kan handla om transporter av material och information samt information, bara man är 18 år så kan man anmäla sig’, säger Sören Lövkvist.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!