Jägarprov anmält till Arbetsmiljöverket

Jägarprov anmält till Arbetsmiljöverket

Två soldater från Livregementets Husarer – K3 i Karlsborg – kollapsade under sitt jägarprov. Händelsen anmälts till Arbetsmiljöverket. Dessutom har regementet påbörjat en utredning om händelsen, som slutade med att soldaterna fick föras till sjukhus. 

Annons

Livregementets Husarer – K3 – i Karlsborg utbildar jägarsoldater för den 31. bataljonen samt den 32. underrättelsebataljonen. Samtliga soldater får en hård och påfrestande jägarutbildning. Innan soldaten får sin basker och sitt utbildningstecken skall soldaten genomföra jägarprovet.

Under jägarprovet på ett av regementets skvadroner kollapsade två soldater. I slutskedet av testerna drabbades de båda av utmattning och värmeslag. Jägarprovet ägde rum i slutet av maj månad, och i hög tempratur. Båda soldaterna fick föras akut till Skaraborgs sjukhus i Skövde.

En av soldaterna var illa däran, och drabbades av såväl andningsstillestånd som medvetslöshet och behövde en längre tids sjukhusvård. Kollegan återhämtade sig snabbare efter uppvätskning och vila – och var snabbt tillbaka på förbandet igen. Även den andra soldaten har återhämtat sig, och fanns på plats när kamraterna avslutade sin utbildning.

En anmälan har skickats in rörande händelsen till Arbetsmiljöverket, och regementet har tillsatt en egen utredning som beräknas vara färdig innan hösten.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!