Annons

Polen – en bättre granne än vi förtjänar

Polen – en bättre granne än vi förtjänar

Förutom att vi ska vara väldigt tacksamma över att vi har en så god granne som Polen som med kort varsel kan skicka en skvadron med brandmän att bistå vår egen otillräckliga beredskap i ett bekymmersamt läge kan vi också fundera lite över vår egen Polen-bashing och attityd mot ett land och folk som det senaste århundradet tvingats genomgå lidanden och kval under såväl nazism som kommunism som vi knappt kan föreställa oss.

Annons

Den moraliska support Sverige bistod våra polska grannar med under såväl de tyska nazisternas som de ryska kommunisternas förtyck var synnerligen blygsam, för att uttrycka sig med maximal barmhärtighet.

Vi borde i alla fall ha takt och ton nog att inse att Polens historia av frihet och självständighet är kort och förstå att de hyser en historiskt betingad skepsis mot flagranta utländska försök att styra och ställa i deras land.

Men takt och ton mot våra grannar är inte Sveriges och Stefan Löfvens starka sida. Med taktfullheten hos en elefant i en porslinsaffär domderade han att Polen ’måste ta flyktingansvar’ när han var Polens gäst i Warzawa förra året. Annars hotade Löfven att verka för att EUs bidrag till Polen skulle minska som vore han Jean-Claude Junckers personlige torped. https://www.svt.se/nyheter/lofven-hotar-polen-med-mindre-bidragspengar

Förra året publicerade dessutom Sveriges största tidning en ledare där man på fullt allvar väcker tanken om inte Polen (och Ungern) borde sparkas ut ur EU eller ’lämnas kvar på perrongen’. https://www.aftonbladet.se/ledare/a/ddlodO/vi-betalar-polens-auktoritara-regim

Sveriges hållning mot Polen kan egentligen bäst beskrivas som ’Gör som vi – annars…’ Om en person med den attityden flyttade in i grannvillan skulle i alla fall jag bli måttligt förtjust.

Kanske kan det faktum att Polen inte bara säger ’Sverige måste ta brandansvar’ utan beredvilligt skickar konkreta hjälpinsatser som gör konkret skillnad vara en välbehövlig väckarklocka?

För vi har i Polen en mycket bättre granne än vi egentligen förtjänar.

Annons

Rick Svartmyr

(Författaren har lång erfarenhet inom svenskt och internationellt näringsliv. Numera är han aktiv samhällsdebattör)

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!