Sverigebilden: Stenkastare mot brandbilar

Sverigebilden: Stenkastare mot brandbilar

I lördags rullade polska brandbilar genom Sverige under jubel. Sedan flera veckor kämpar brandförsvaret från Småland och norrut med att släcka bränder. Med stor hjälp av brandbekämpande flyg och helikoptrar från länder som Italien och Litauen. Frivilliga krafter, där våra egna inte räcker till.

Annons

Någon påpekade i lördags, med ett fyndigt inslag av galghumor, att vi får hoppas att de polska brandbilarna slipper stenkastare om de måste passera en svensk ’no-go-zon’…

Och det tog inte lång tid förrän vi var tillbaka i en annan brinnande verklighet: Valsätra i Uppsala. På söndagkvällen började en bil brinna. När polis och räddningstjänst kom till platsen blev de utsatta för stenkastning.

Polisen återställde lugnet (men knappast ordningen) och ingen greps… En dryg timme senare började ytterligare en bil att brinna på samma ställe.

Det är Sverigebilden idag. Bränder. Litet svart humor kring stenkastning och brandbilar – och alla förstår direkt poängen. Det är väldigt sorgligt, egentligen.

En annan – liknande – bild kommer från den polske politikern i regeringspartiet ’Lag och Rättvisa’, Dominik Tarczynsk: ’Vi hjälper det svenska folket, inte er regering… Sverige håller på att förstöra sig självt. Jag kan inte hjälpa det – det är ert beslut’.

Det är också en Sverigebild. Som tyvärr breder ut sig allt mer. Inget att yvas över.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!