Snart kommer notan för hjälpen

Snart kommer notan för hjälpen

Utländska flygare och brandmän hyllas som hjältar och har behövts i en tid av nöd och brand. Men deras insatser kostar förstås. Mottagarlandet – Sverige – betalar hela kostnaden för den internationella insatsen.

Annons

Litauen och Polen bjuder inte Sverige på flygbränsle och andra driftskostnader för miljonbelopp. Tyskland och Frankrike tar inte heller notan för sina helikoptrar och avancerade brandflygplan. Det konstaterar Expressen.

Efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014 kom en faktura på drygt 20 miljoner kronor för den internationella flyg- och helikopterhjälpen, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Det var den hjälp som samordnades av EU.

Räkningen för den utländska hjälpen går till MSB, medan kostnaderna för de svenska insatserna debiteras berörda kommuner – som dock får statsbidrag för större delen av utgifterna.

Det kostar till exempel upp till två miljoner kronor att hålla det italienska brandsläckningsflyget i beredskap i åtta dagar. Därtill kommer kostnaden för varje flygning, berättar MSB.

Det ’efterfrågande landet’ står för alla löpande kostnader som bränsle, löner, kost och logi. Detta enligt en överenskommelse inom ramen för EU:s civila skyddsverk.

EU har ingen egen materiel, men kan samordna de resurser som finns hos medlemmarna. Resurserna är delade, vilket ger bättre ekonomi. Vissa länder står för brandflyg. Sverige har t ex ambulansflyg.

Under branden i Västmanland sommaren 2014 deltog 88 räddningstjänster från hela landet i släckningsarbetet liksom utländskt flyg från Frankrike och Italien samt helikoptrar från Norge. Fyra kommuner – Surahammar, Fagersta, Norberg och Sala – drabbades av branden. Totalt brann över 13.000 hektar.

Annons

Lagen om skydd mot olyckor (LSO) ger drabbade kommuner rätt till ersättning av staten. De fick den gången sammanlagt 120 miljoner kronor, som betalades ut av MSB. För närvarande är det dubbelt så mycket –  25.000 hektar – skog som brinner, vilket motsvarar omkring 2,6 miljoner skogskubikmeter. Värdet på skogen är beräknat till 900 miljoner kronor.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!