Hjälp från Turkiet – men Italien flyger hemåt

Hjälp från Turkiet – men Italien flyger hemåt

Läget vad det gäller skogsbränderna i Sverige är fortsatt kritiskt. Inte på något vis sådant, att MSB vill trappar ner beredskapen. Det meddelas under torsdagsmorgonens pressträff, som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap håller. Om detta skriver bl a AB.

Annons

Nu behövs också det italienska brandbekämpningsflyget på annat håll. Och på grund av bränderna i Grekland kan Sverige inte räkna med ytterligare hjälp från EU-samordningen med brandbekämpningsflyg.

Däremot har Turkiet – som inte är medlem i EU – nu erbjudit ett sådant plan. Även Norge – heller inte EU land – bidrar med brandbekämpning i Sverige och gör stora insatser. Nu har även Grönland erbjudit hjälp.

MSB:s operativa avdelning meddelar, att man har accepterat hjälp från Turkiet.

MSB menar, att man i nuläget har god kontroll över de större bränderna i Sverige. Begränsningslinjerna ser ut att hålla. Däremot är det svårt att släcka det som redan brinner – upp mot 25.000 hektar skog.

Myndigheten meddelar också att man för tillfället bygger upp något man benämner ’taktisk reserv’ i Växjö.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!