Förundersökningar om 100 anlagda bränder – varje dag

Förundersökningar om 100 anlagda bränder – varje dag

Under de senaste veckorna har åklagare inlett runt 100 förundersökningar avseende anlagda skogs- och markbränder – varje dag. Detta enligt Per Engström, sektionschef på Nationella operativa avdelningen (Noa) vid Polisen och ansvarig för hanteringen av gräs- och markbränder på nationell nivå. Om detta skriver DN.

Annons

I flera fall finns en misstanke om att de bränder som nu förhärjar delar av landet kan vara anlagda. Enligt Johan Sjöström, forskare på institutet RISE (Research Institute of Sweden) och expert på skogsbränder, är den absoluta majoriteten av skogs- och markbränder i Sverige anlagda av människor.

’Cirka 5 procent orsakas av blixtnedslag. Resten har på något sätt att göra med mänsklig aktivitet. Av de stora bränderna (över en halv hektar yta) är blixtnedslag mer förekommande, upp emot 15 procent’,  säger han.

Det kan bero på oaktsamhet, att en person orsakar en brand av misstag, eller att en person anlägger en brand med flit, till exempel pyromani. Vid misstanke om anlagd brand är det svårt att hitta en misstänkt gärningsman, vilket gör att polisen ofta lägger ned många förundersökningar. Hälften läggs ned mer eller mindre direkt.

’Endast ett fåtal personer har gripits i landet i sommar, och då på bar gärning – vilket är ganska ovanligt’, säger Engström. ’Med tanke på det höga antalet anlagda bränder är antalet gripna personer lågt’.

Finns det geografiska områden i landet där förundersökningar avseende anlagda bränder har koncentrerats? Ja, menar polisen. Man har noterat det på några håll. Till exempel i Salaområdet och nu i delar av södra Sverige. Det är ett tecken på att det finns personer där som systematiskt anlägger bränder.

Polisen har däremot ingen misstanke om att de stora bränderna i Härjedalen, Dalarna och Gävleborgs län, är anlagda av människor.

Enligt Engström är vädret den största orsaken till ökningen av sommarens bränder. I normala temperaturer släcks många anlagda bränder av sig själva. På grund av extremvädret har MSB uppmanat till ett nationellt eldningsförbud – även på privat tomt.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!