Vad sänder detta för signaler?

Vad sänder detta för signaler?

Den tunga brittiska politiska veckotidningen The Spectator kommenterar Elin Erssons ’aktivitet’ på ett flygplan på Landvetter i veckan. Hennes syfte var att en ung afghan skulle få stanna i Sverige. Det förfelades dock, men hon utverkade att en annan afghan – dömd brottsling – fick kliva av. Vad får detta för konsekvenser? 

Annons

Tidningen skriver, att Sverigedemokraternas förväntade framgångar i valet den 9 september knappast kommer att bero på Putins internetbaserade propaganda, även om en del svenskar är rädda för det. Nej, de beror i så fall på tilltag som Elin Erssons.

Protesterande studenter är inget nytt. Men det nya är i så fall bristen på konsekvenser. Blir hon ens straffad, trots att hon är polisanmäld? Frågar sig tidningen. Hon kunde lätt ha lyfts av planet av två säkerhetsvakter eller poliser. Varför skedde inte detta?

Genom att låta aktivisten ’Ms Ersson’ fortsätta och lyckas med att få av en afghan som skulle utvisas, har Landvetter och dess huvudmän inbjudit till fler protester av liknande slag. Inte bara via relativt harmlösa studenter, som nu har visat att det är enkelt att få sin vilja igenom. Även terrorister uppfattar signalen.

Även om Ersson och hennes tillskyndare är glada blir det en ’backfire’ av detta, menar tidningen. Den S-ledda regeringen har alltför sent upptäckt, att det är svårt att integrera de 400.000 migranter som har kommit de senaste fem åren – en majoritet dessutom män.

Många svenskar uppfattar den okontrollerade migrationen som orsak till det svenska sammanbrottet vad det gäller lag och ordning. Tidningen lyfter fram de 35 dokumenterade granatattackerna 2016 – något enastående för Skandinavien.

Den S-ledda regeringen lovade sent omsider hårdare tag, gränskontroller och utvisningar av dem som inte skall befinna sig i Sverige. Bara för att sedan låta en aktivist som Ersson gå iland med sitt tilltag och förstöra varje intryck av den ansträngningen.

De enda vinnarna på detta är Sverigedemokraterna, som ligger tätt efter Socialdemokraterna i opinionsmätningarna, menar tidningen. SD är ett parti som vill ha en restriktiv migration och ordning och reda, konstaterar The Spectator, och avslutar: När SD väl har fått makten, kan de kanske nominera Elin Ersson till fredspriset, som tack.

Annons

Christopher Jarnvall

Originalet finns att läsa här: https://blogs.spectator.co.uk/2018/07/how-a-swedish-students-protest-against-forced-deportation-could-backfire/

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!