Allt fler invandrare stöder SD

Allt fler invandrare stöder SD

Allt fler människor med utländsk bakgrund stöder Sverigedemokraterna. Det visar nya undersökningar, som AB/TT presenterar. Den viktigaste förklaringen till att man stödjer SD är invandringspolitiken, men skälen till att man vill ha en mer restriktiv invandringspolitik kan variera.

Anders Sannerstedt är docent i statsvetenskap vid Lunds universitet och har forskat kring SD:s väljare. I SCB:s stora undersökning, som publicerades den 11 juni om vilket parti man tycker sig stå närmast eller sympatiserar med, svarade 14,7 procent av samtliga 4.632 intervjuade SD.

Bland utrikes födda är det 11,3 procent som sympatiserar med SD, och bland dem som klassas som att ha utländsk bakgrund är det 12 procent. Stödet i grupperna har ökat sedan undersökningen i november i fjol.

Anders Sannerstedt säger, att det saknas detaljerade studier om stödet för SD bland olika invandrargrupper, men tillägger att det verkar vara ’ganska starkt’ bland inomeuropeiska invandrare – bland invandrare från våra grannländer och från Östeuropa.

Det kan, enligt Sannerstedt, handla om att man tar till sig argumentationen att invandring av personer från utomeuropeiska länder är dyrt, att det ställer till besvär och att det tar tid innan de lär sig språket och att alla inte kommer i jobb. Han tycker sig ofta ha stött på en irritation över att en del invandrare inte jobbar utan går på bidrag.

’Det verkar finnas den här känslan av att de själva minsann fick jobba och slita för att etablera sig när de kom hit och att det borde också de som kommer nu få göra’, fortsätter Sannerstedt.

Han säger också att invandrare som tillhör kristna minoriteter ifrån Mellanöstern, varav en del har utsatts för mycket svåra övergrepp i sina hemländer, i viss mån stödjer SD samt att stödet bland muslimer i sin tur är lågt.

Flera bedömare har haft tankar om att invandrares motstånd mot mer invandring kan bero på en oro för konkurrens om samma typer av jobb och utrymmen i samma bostadsområden.

En annan teori som har lagts fram är, att invandrargruppers stöd kan bero på att SD kan uppfattas som ett etablissemangskritiskt parti. Om väljaren själv känner sig sakna stark förankring i samhället, en oro inför eller misstro mot myndigheter eller ett socioekonomiskt utanförskap – då kan SD bli ett alternativ, enligt de tankegångarna.

Sannerstedt är dock skeptisk till detta.

’Undersökningar som jag har tittat på ger inte något riktigt stöd för det, för de som stödjer Sverigedemokraterna verkar känna sig ungefär lika etablerade i samhället som andra. Man känner ingen ökad risk för att bli arbetslös eller så. Jag tror inte riktigt på den teorin, för det empiriska stödet är svagt’.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!