Många såg henne – alla var inte imponerade

Många såg henne – alla var inte imponerade

Det faktum att Elin Ersson ’selfie-film har setts över stora delar av världen innebär inte att alla därför är imponerade. Många tycker dessutom att hyllningar från delar av det svenska etablissemanget är märkliga. Det finns knappast någon motsvarighet till sådana utspel i länder som Stobritannien eller Tyskland.

Annons

Vi har redan (den 28 juli) refererat till den brittiska tidningen The Spectator, som funderar kring konsekvenserna av Erssons agerande.

En tysk professor i statsvetenskap vid Bonn, Andreas Heinemann-Grüder, intervjuas i Deutsche Welle, ifrågasätter också aktionen och konstaterar att det handlade mycket om känslor men innehöll litet substans: ’Zu viele Emotionen, zu wenig Argumente’ (för många känslor, för få argument).

Heinemann-Grüder, som är inriktad på freds- och konfliktforskning och politiska auktoritära system, menar att det inte är givet att man skall kunna protestera hur som helst bara för att man ogillar en lag. Här måste man göra en avvägning och fundera krig hur orättfärdig den lag någon protesterar mot egentligen är.

Han exemplifierar med möjligheten – i synnerhet i katolska länder – att få en fristad i kyrkor. Denna fristad accepteras i viss mån av statsmakterna, men innebär inte att kyrkorna hursomhelst kan ge folk skydd. Heinemann-Grüder vill utgå från någon form av universella värden – t ex människovärdet. Därför var motstånd mot t ex Hitler acceptabelt.

Han menar att Elin Erssons aktion inte är acceptabel. Den känns förvirrad, hon agerar ensam, har ingen grupp bakom sig, vet inte riktigt vilket mål hon har och hela aktionen känns mest som ett sätt att nå ut till publiken på internet. Hennes ’känslomässiga överhettning’ riskerar att hela hennes agerande förfelas.

Risken för henne själv är, att hon genom sitt oprofessionella agerande blir lätt att avfärda och därmed har hon ställt till mer skada för sin sak än nytta, avslutar professor Heinemann-Grüder.

Christopher Jarnvall

Annons

För den som vill läsa originalet: https://m.dw.com/de/ersson-video-zu-viele-emotionen-zu-wenig-argumente/a-44836648?xtref=http%253A%252F%252Fm.facebook.com

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!