Bomben släpptes en söndag i juli…

Bomben släpptes en söndag i juli…

Bomben släpptes en söndag i juli. Mitt i semestern. Migrationsverkets prognos för 2018-21. Drygt 300.000 nya människor till Sverige. Ca 120.000 asylsökande. Runt 180.000 anhöriga. Kostnad: Minst 100 miljoner – om dagen.

Annons

Det finns tidpunkter då det är bra att släppa nyheter för att få snurr på dem. Och det finns tidpunkter då man släpper ut information som man visserligen måste offentliggöra men vill ha så litet uppmärksamhet som möjligt kring. En söndag eftermiddag i juli är en sådan.

Det är väl också rätt uppenbart att regeringen och Migrationsverket vill ha minsta möjliga uppmärksamhet rörande dessa siffror. De är inget mindre än en bomb och visar att Löfvens prat om gränskontroller och åtstramad migration bara har varit tomt snack. Ett sätt att vinna tid och föra väljarna bakom ljuset.

Det finns heller ingen uppgörelse kring något annat än att låta vänsterregeringens policy rulla på. Alliansen hade tidigare kunnat kräva en uppgörelse, men gjorde det inte. Och Moderaterna har nu istället tydliggjort, att man inte vill ha en överenskommelse med Sverigedemokraterna, vilket ger Löfven ett övertag.

Annie Lööf och Stureplans-Centern är säkert lyckliga. 300.000 nya invånare är en bit på väg mot de 30 miljoner invånare Lööf tycker att Sverige kan bära.

Men alla vi som kan räkna, drabbas förstås av ett panikliknande tillstånd. Vem skall betala? Hur ser planen ut? Integration? Är detta sista spiken i socialförsäkringssystemets kista?

Är lösningen enkla jobb? Knappast. Det är lätt att säga ’tulipanaros’. Låtsasjobb runt en timma i veckan för att få till statistiken? Kanske. Som vi skattebetalare får stå för. Så gör man ju redan idag. Men sysselsättning är en sak – jobb en annan. Och då återstår också integrationsproblematiken.

Statistiken vad det gäller de nya människor som har kommit in på senare år ser mycket dyster ut på arbetsmarknaden. Bidrag för det mesta. Jobb efter åtta, tio år. För hälften…

Annons

Så: Hur skall detta alltså finansieras? Migrationsverket kalkylerar för egen del med 36-37 miljarder på ett år. Eller 100 miljoner kronor per dag. Då har vi inte räknat alla de andra poster som också är berörda: Vård, skola, omsorg…

Hur tänker man sig att lösa detta? Det här är nämligen den stora frågan inför valet och nu står Stefan Löfven och Socialdemokraterna – men faktiskt också Ulf Kristersson och Moderaterna – med brallorna nere.

Vi tar det en gång till: Vem skall betala? Hur ser lösningen ut? Finns den? Det vill vi ha svar på – före den 9 september! Vi lär nog inte få något och det är ett stort svek!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!