Brittiska flottan räddade blivande självmordsbombare

Brittiska flottan räddade blivande självmordsbombare

Den brittiska flottan räddade den blivande självmordsbombaren Salman Abedi från Tripolis i Libyen och oroligheterna i landet sensommaren 2014. Tre år senare sprängde den då 22-åriga Abedi sig själv och 22 konsertbesökare till döds i ett självmordsdåd vid Manchester Arena. Vid attentatet skades närmare 800 personer, varav 120 svårt.

Annons

Sensommaren 2014 evakuerade brittiska flottans fartyg HMS Enterprise ett hundratal brittiska medborgare från inbördeskriget i Libyen. Bland de som räddades fanns den då 19-åriga Salman Abedi, född i Storbritannien av libyska föräldrar. Tre år senare genomförde Abedi ett blodigt attentat efter en konsert med sångerskan Ariana Grande i Manchester Arena. När publiken lämnade arenan sprängde Abedi sig själv, och dödade ytterligare 22 personer.

Enligt den brittiska tidningen The Guardian evakuerades Abedi i augusti från Tripolis till Malta av den brittiska flottan. Innan Abedi reste till Libyen var han föremål för utredning av brittisk säkerhetstjänst. Utredningen var nedlagd när Abedi återkom till Storbritannien efter sin resa till Libyen.

Den 22 maj 2017 utförde Abedi sitt terrordåd vid Manchester Arena. Brittiska parlamentariker har kallat Abedis dåd för det fullständiga förräderiet. Abedis bror sitter fängslad i Libyen hos en milisgrupp. Brittiska regeringen har vid flera tillfällen begärt brodern utlämnad för att utreda och döma honom för inblandning i terrordådet.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!