Regeringen samarbetar med nätjättarna för att strypa grundlagen

Regeringen samarbetar med nätjättarna för att strypa grundlagen

Fredagen den 13 april i år träffade regeringen Youtubes Europachef, företrädare för Twitter och representanter för Tidningsutgivarna med syfte att ”sätta större press på nätjättarna”, som justiteministern Morgan Johansson uttryckte det. Det samarbete som har inletts har med allra största sannolikhet lett till att SD:s dokumentär ”Ett folk, Ett parti” togs ned av Youtube den 2 augusti kl. 22:04.

Annons

SD:s dokumentär om Socialdemokraterna fick på mindre än två dygn 200.000 visningar (https://samtiden.nu/2018/08/filmen-ar-uppe-igen/). Filmens huvudsakliga ämnesområden är Socialdemokraternas kopplingar till rasbiologi, deras omfattande verksamhet med tvångssteriliseringar, sanktionerandet av övergrepp på utvecklingsstörda och Socialdemokraternas hjälpande hand till Tyskland under 2:a världskriget.

På fredagförmiddagen den 3 augusti var dock dokumentären åter uppe på nätet. SVT hörde av sig till Youtube om anledningen att dokumentären togs ned. Googles (Youtube ägs av Google) kommunikationsansvarige Farshad Shadloo svarade på frågan enligt följande (https://www.svt.se/nyheter/inrikes/darfor-tog-youtube-bort-sd-s-film-om-s):

”YouTubes riktlinjer förbjuder klipp som innehåller nakenhet och våld. Men vi gör undantag för material som har nyhetsvärde eller innehåller historiskt material. När ett klipp tas bort från vår plattform ger vi våra användare möjlighet att överklaga beslutet. Om klippet tagits bort på felaktiga grunder agerar vi snabbt för att återställa det”.

Genom detta uttalande har egentligen inte Google besvarat frågan varför de tog ner dokumentären. Om undantag görs för historiskt material skulle de givetvis ha tillämpat det undantaget innan de tog ner dokumentären, vilket alltså skulle ha lett till att dokumentären inte togs ner. Youtube känner givetvis till sina regler, både huvudregler och undantag, in och utantill.

Mötet mellan regeringen och Youtube i Rosenbad

I en intervju SVT Nyheter hade med digitaliseringsminister Peter Eriksson den 7 april säger han att han främst vill nå frivilliga uppgörelser med plattformarna för att minska risken för att valet påverkas av plattformarnas logaritmer, nättroll med politisk agenda, och politisk reklam utan tydlig avsändare. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ministern-hotar-natjattarna-med-skarpta-lagar

Justitieminister Morgan Johansson, som citerades på SVT Nyheter den 11:e mars, har uttryckt följande i SVT Agenda: ”Jag tror att vi i vart fall måste utöka större press på nätjättarna. De låter material ligga kvar som är olagligt. Så kan vi inte ha det. Vi har åsiktsfrihet. Men nazism är ingen åsikt. Det är ett brott mot mänskligheten”. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/justitieministern-vi-maste-satta-storre-press-pa-natjattarna

Annons

Om mötet på Rosenbad den 13 april med Youtubes Europachef, företrädare för Twitter och representanter för Tidningsutgivarna uttryckte Morgan Johansson ”Jag tycker att det var en bra start. Det har varit en väldigt konstruktiv anda från Youtube och Google”, ”de ska bygga ut sin organisation och anställa fler så att det ska bli lättare att få kontakt med dem. De kommer också utöka samarbetet med frivilligorganisationer som flaggar upp olagligt material”. https://amp.svt.se/nyheter/inrikes/morgan-johansson-i-mote-med-internetjattar-och-tidningsutgivarna?__twitter_impression=true Inför mötet sade Peter Eriksson: ”Framför allt är det en diskussion som vi för om att plattformarna måste se till att ta bort material som är olagligt inom 24 timmar”.

Regeringen säger att de inte var inblandade i nedstängningen av SD:s dokumentär

Oavsett vad som gäller i den frågan, så är det uppenbart att regeringen utövat starka påtryckningar gentemot Youtube i form av möten och där hotat om lagstiftning på nationell och europeisk nivå om inte Google med flera nätjättar blir ”självreglerande” som Morgan Johansson uttryckte det.

Nyhetssajten Dagens Opinion har frågat Socialdemokraterna om de på något sätt har utövat påtryckningar för att filmen om deras egen historia ska plockas bort. Pressekreterare hos Socialdemokraterna Elin Tibell säger följande (http://www.dagensopinion.se/socialdemokraterna-har-inte-anmält-sd-filmen):”Vi har inget med det att göra. Vi har inte gjort någon insats för att få bort filmen.”

Vi har alltså inte svaret på om regeringen direkt har beordrat Youtube att plocka ner filmen. Men, läsaren kan själv avgöra med sitt goda omdöme och förnuft vem som bär direkt eller indirekt skuld för tilltaget.

Svensk yttrandefrihet – för folket i tiden

I övrigt gäller i Sverige följande:

Yttrandefrihetsgrundlagen (1991:1469)

1 kap 1 §. Varje svensk medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad rätt enligt denna grundlag att i ljudradio, television och vissa liknande överföringar, offentliga uppspelningar ur en databas samt filmer, videogram, ljudupptagningar och andra tekniska upptagningar offentligen uttrycka tankar, åsikter och känslor och i övrigt lämna uppgifter i vilket ämne som helst.

John Knutsson

Debattören är jur kand/LL.M. Lawyer vid juristfirman Proximus.

 

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!