Historiskt högt bensinpris i Sverige

Historiskt högt bensinpris i Sverige

Efter en prishöjning på 10 öre kostar en liter 95-oktanig bensin 16:26 kronor på en bemannad bensinstation. Det är ett historiskt högt bensinpris. Aldrig någonsin tidigare har en liter bensin kostat så mycket i Sverige. Av bensinpriset motsvarar närmare 10 kronor bensinskatt och moms. Sedan regeringen tillträdde 2014 har skatten på bensin och diesel höjts vid fyra tillfällen, och med totalt 1:42 kronor.

Sedan 2016 har bensinpriset i Sverige ökat stort och snabbt. På bara två år har bensinpriset ökat med över 3 kronor, från 13:20 kronor till 16:26 kronor per liter 95-oktanig bensin. För en bilist som kör 1500 mil per år med en bil som drar 0.5 liter per mil innebär det att bensinen per år och idag kostar 2295 kronor mer än för två år sedan.

Det nya bensinpriset på 16:26 kronor per liter 95-oktanig bensin är det högsta bensinpriset i Sverige någonsin. När finansminister Magdalena Andersson bröt socialdemokraternas vallöfte om att inte höja bensin- och dieselskatter motiverade hon det med bland annat sjunkande priser på olja. Sedan dess har oljepriset vänt uppåt, och den svenska kronan har försvagats rejält.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!