Missnöje med ledarskap i MUF och M efter flera övergrepp

Missnöje med ledarskap i MUF och M efter flera övergrepp

Hela Moderata Ungdomsförbundets distriktsstyrelse i Örebro har valt att avgå och ställa sina platser till förfogande. Efter övergrepp efterlyser den avgående styrelsen ett aktivt ledarskap från moderpartiet, vilket man anser saknas. Även från andra MUF- och M-föreningar hörs önskemål om ett bättre ledarskap. Enligt SR Ekot skall flera övergrepp inom ungdomsförbundet ha varit kända av såväl partiledning som MUF-ledningen under en längre tid.

Missnöjet gror på vissa håll i det moderata ungdomsförbundet MUF. Den lokala distriktsstyrelsen i Örebro har valt att lämna sina platser då man anser att moderpartiets engagemang efter ett övergrepp har varit under all kritik. Enligt källor till NB Nyhetsbyrån finns det missnöje på flera håll med hur Moderaterna i allmänhet och ungdomsförbundet MUF i synnerhet hanterar frågor om övergrepp. Man anser att offer lämnas åt sitt öde, och att det engagemang som finns handlar om att sopa händelser som övergrepp under mattan.

Enligt flera källor skall trakassarier, mobbning och sexuella övergrepp vara alltför vanliga inom det moderata ungdomsförbundet MUF. Minst en polisutredning pågår relaterat till händelser i MUF. Den kända polisutredningen handlar om en våldtäkt på en då 14-årig medlem i MUF. Andra polisutredningar om andra övergrepp har lagts ner.

NB Nyhetsbyrån har talat med flera personer med stor insyn i moderaternas inre liv. Dessa bekräftar uppgifterna om att såväl partiledning som MUF-styret har känt till problemen med övergrepp, trakasserier och mobbning i ungdomsförbundet. Man anser att såväl MUF-styre som partiledning har varit alldeles för passiva och oengagerade rörande händelserna. En högt uppsatt och kritisk moderat säger till NB Nyhetsbyrån ”Om vi inte klarar av att ta tag i våra egna problem, kommer inga medlemmar tro att vi kan ta oss an samhällets problem. Det här är fråga om trovärdighet och ledarskap där vi brister.”

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!