Stabilt opinionsläge

Stabilt opinionsläge

Enligt de senaste veckornas opinionsmätningar ser det politiska läget ganska stabilt ut. Socialdemokraterna är störst (23,4 procent) tätt följt av Sverigedemokraterna (22,5 procent). Moderaterna kommer en bit efter på 18,8 procent. Detta om man lägger samman flera mätningar (se bild).

Annons

De senaste dagarnas mätningar har visar litet olika siffror och pilarna har pekat olika håll. I Inizio hade S gått framåt och SD backat. Inizios bedömare ansåg att det kunde ha att göra med att en del SD-sympatisörer lutar åt att stödrösta på KD. I senaste Inizio låg också KD över fyra procent.

Många ser en kombination av M, KD och SD som ett tänkbart regeringsalternativ. De skulle också kunna få egen majoritet.

I Sentio ligger SD däremot som klart största parti och tvåan S kommer en bra bit efter. Både S och SD ligger i stort sett stilla medan M återhämtar sig något.

Det norska opinionsinstitutet Sentio var i valet 2014 bäst på att mäta partisympatierna för Sverigedemokraterna. Sentio uppmätte 12,7 procent i den sista mätningen före valet och det verkliga resultatet blev 12,86 procent. Andra institut uppgav betydligt lägre väljarstöd för SD.

Christopher Jarnvall

 

 

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!