Tvätta byken! Historikerna borde ha gjort sitt jobb!

Tvätta byken! Historikerna borde ha gjort sitt jobb!

Historiker är ett intressant släkte. Tro mig. Jag har tillbringat ett par år vid Historicum i Lund. Många profiler, såklart många tunga forskare – och många vänstermänniskor som försökte trycka igenom sin i förväg inrutade syn på historiens gång (’marxistisk historiesyn’ kallades den). Framför allt många frustrerade forskare, som ofta kom ’tvåa på bollen’.

Det gäller förstås inte bara Lund. Men tyvärr är forskarnas oförmåga att nå ut vitt känd och har ofta skapat konflikter mellan amatörhistoriker, som ibland är ’fort och fel’ men i alla väcker människors intresse, och professionella forskare som inte hinner med.

Kontroversen mellan den historieintresserade journalisten Herman Lindqvist och forskaren och historikern Peter Englund är ett känt fall av bråk. Och visst: Forskaren kan inte hafsa igenom källorna, men rönen måste ut!

Nu har vi ett annat bråk igång. Samtiden, SD:s tidning, har lyft fram ett antal fakta kring Socialdemokraternas mörka förflutna och satt ihop dem till en film. Mycket suggestiv sådan. Trots det som hävdas, verkar inte fakta vara fel, men sammanhangen är inte klockrena alla gånger.

Men det som mest verkar störa forskare och ’forskare’ är, att detta ju redan är omskrivet. Inget nytt! Jo, en del har tagits upp tidigare. I vissa delar. Men vem har läst det?!

På de sex dagar filmen ’Ett folk, ett parti’ har legat på Youtube har ungefär 410.000 sett originalfilmen eller delar av den. Oräknade alla som har kikat på någon av kopiorna eller de delar som ligger ute. Oaktat också att Youtube plockade ned filmen under ett halvt dygn.

Där har vi nog den ömma punkten för många forskare. Ingen bryr sig om deras rön. De kommer inte ut ordentligt. Och i den mån någon har belyst övergreppen på samma sätt som Samtiden i sin film, är det kanske begripligt att anslagsforskare vid statligt styrda universitet inte har fått ut sina forskningsresultat. Om de ens har publicerats.

OK. Bilden av S är ensidigt mörk i filmen. Men var det någon som trodde att SD skulle skildra den på annat sätt med tanke på Socialdemokraternas alla angrepp? Det viktiga är fakta. Där ligger grunden. Tolkningen kan sedan skilja sig åt. Där har heller inte det stora regeringspartiets motattacker övertygat. Och DN kulturs åtta forskare (har någon hört talas om dem?!) som gick till storms häromdagen, vet förstås varifrån anslagen kommer.

Nej, S får bita i det sura äpplet och smaka sin egen medicin. Det är förstås bittert, när rörelsens koryféer som Lidforss, Hansson, Erlander och makarna Myrdal nagelfars. Men att bara skrika ’fejk’, skylla på ’tidsandan’ och koppla in egna historiker imponerar inte. Tvätta byken i stället!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!