Vad sysslar statstelevisionen med?

Vad sysslar statstelevisionen med?

I kölvattnet av filmen ’Ett folk, ett parti’ om Socialdemokraternas mera obskyra sidor verkar statstelevisionen SVT vara igång och hjälpa till med regeringspartiets krishantering. 

Dessutom skriver Aktuellt runt till forskare vid Stockholms Universitet för att kontrollera om någon har fått ett uppdrag av Sverigedemokraterna att göra en vitbok över partiets historia. Ett ämne som förstås av många anslagsberoende forskare kan kännas litet kontroversiellt.

Källor NB Nyhetsbyrån har talat med vid SD vidgår att man har planer på en vitbok, men att det inte har varit alldeles lätt att hitta någon oväldig forskare som vill ta sig an uppdraget.

Aktuellts lilla gallup – av vilket skäl den nu är igångsatt – lär väl inte förbättra utsikterna att få till stånd en vitbok.

En medarbetare som heter Lena Pettersson på SVT Aktuellt ställer följande frågor till historiker vid Stockholms Universitet:

’Har du fått frågan om att på något sätt medverka eller bidra till denna vitbok?

’Känner du till om någon kollega fått denna fråga?

Varför engagerar dig statstelevisionen i detta? Första tanken som slår en: De vill kolla om SD bluffar? Men i så fall måste de ju höra av sig till i stort sett varenda historiker och statsvetare vid Sveriges samtliga universitet och högskolor.

Men sedan kommer den andra – obehagliga tanken: Vill Aktuellt skrämmas? Och vad har de med ett forskningsuppdrag från SD att göra – innan det är klart? Att som forskare, beroende av statliga anslag och utnämningar, få en närmast inkvisitorisk fråga kring ett känsligt ämne måste vara stressande.

NB Nyhetsbyrån lyssnade därför litet med ett par andra forskare – utanför Stockholm – hur de hade känt sig om Aktuellt hörde av sig. Jodå: ’Stressande’, ’pirrigt’, ’oacceptabelt’ fick vi till svar.

Så frågan är: Vad är syftet med Aktuellts frågor? Att kolla om SD menar allvar? Att sabotera alla möjligheter att verkligen få till stående en vitbok, som många säkert i så fall skulle tycka vara intressant? Det kan ju rent av bara så att allt tjat om SD:s ’nazistiska förflutna’ då skulle komma på skam…

Christopher Jarnvall

 

 

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!