Senaste regeringsbudet…

Senaste regeringsbudet…

Valrörelsen har knappt dragit igång på allvar inför slutspurten och redan håller framför allt småpartierna på att dela upp regeringsmakten mellan sig. Tja, de kommer ju att behövas för att fylla ut mandaten. Det vet de. Eller vad sägs om denna konstellation: S, C, L och MP? Om MP inte åker ut förstås… Då kanske V hoppar in.

Centern har slirat omkring det senaste året och när partiet röstade med vänstern kring de 9.000 afghanerna förstod nog de flesta, att det var på väg bort från Alliansen. I samband med sitt sommartal i veckan gick också Jan Björklund och Liberalerna ut med att de kan tänka sig att samarbeta med eller ingå i en S-ledd regering.

Man kan se det som ett sätt att stressa Moderaterna, som förstås sneglar på stödet från Sverigedemokraterna. Men både Bondeförbundet/Centern och Folkpartiet/Liberalerna har en tradition av samarbete med Socialdemokraterna. De är helt enkelt inga pålitliga borgerliga spelare.

Den ovan nämnda konstellationen kan nog få majoritet, eftersom Vänsterpartiet naturligtvis kommer att stödja den. Ett alternativ med Moderater och Kristdemokrater stödda av SD och kanske L skulle också kunna fungera, men det ser osäkert ut om KD blir kvar i riksdagen.

Att SD vinner valet och mer eller mindre dubblar sina mandat – igen – ser väl rätt givet ut. En annan vinnare ser ut att vara Vänsterpartiet. I övrigt är de andra partierna förlorare. Men det är först efter den 9 september som det verkliga jobbet börjar: Att bilda regering.

Nästa mandatperiod kommer att bli ännu värre än denna. Resultatet av den okontrollerade migrationen kommer att accentueras. Samhället kommer att fortsätta rämna än mer och dessutom går vi in i en lågkonjunktur. Det blir ingen rolig period fram till 2022.

Frågan är, om man inte skall låta S ta den tillsammans med vänstern och de små ambivalenta partierna C och L. Efter ett sådant elddop lär resterna av MP vara bortsopade och C och L i stort sett också utraderade. Det är nog ändå lika bra. För småpartierns ter sig numera så meningslösa att de inte ens behöver ha ett partiprogram. De är ändå bara utfyllnad.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!