Islamistanklagad skolledare bygger ut

Islamistanklagad skolledare bygger ut

Rabie Karam, 56, skall i höst öppna en friskola som enligt en granskning av Gefle Dagblad har tydliga kopplingar till islamistisk extremism. Det skriver AB. Samtidigt vill ägaren öppna en ny skola i Dalarna – som skall placeras i en nyanlagd by där alla invånarna kommer att arbeta med fiskodling och odling av isbergssallad. 

Karam är ägare till Nya Kastets Skola, som har fått klartecken att öppna i Gävle till hösten. Gefle Dagblad har granskat skolan och personerna runt den – och konstaterar att skolan har en ’tydlig koppling till islamistisk extremism’.

Samme Rabie Karam äger tillsammans med en annan man Vetenskapsskolan i Göteborg, som har fått kritik av Skolinspektionen för att pojkar sitter längst fram i klassrummet och flickor längst bak samt för att flickor fått höra att de skall hålla en lägre profil. På samma skola har tidigare anställda dessutom visat stöd för terrorsekten Islamiska Staten, enligt Gefle Dagblad.

Nu har Rabie Karam ansökt om att få starta ännu en grundskola. Den skall ligga i det lilla gruvsamhället Garpenberg i Dalarna, med tidigare nämnda Nya Kastets Skola som huvudman. Ansökan har dock fått avslag av Skolinspektionen, som hänvisar till en rad skäl, allt från budget till de tilltänkta lokalerna. Man konstaterar sammanfattningsvis, att en etablering av utbildningen skulle innebära ’påtagliga negativa följder på lång sikt’.

Men Rabie Karam tar strid för den planerade verksamheten, som han kallar för Albarakah-skolan och i en överklagan beskriver han närmare sin vision: ’Min idé är att skapa ett litet nytt samhälle i Garpenberg som ligger 19 km bort från Hedemora. Alla som skall bo i byn skall jobba med fisk odling’, skriver han och fortsätter med att beskriva sin vision med att varje familj skall ha eget växthus, där man skall odla fisk och isbergssallad. Alla produkter skall vara organiska, hävdar han.

Rabie Karam uppger också i sin skrivelse att han personligen skall välja vem som får bosätta sig i den tilltänkta byn: ’Jag har höga krav för de som vill flytta till byn. Viktigaste krav är att de som vill bo i byn ska klara vår fiskodlingsutbildningkurs’. Han uppger att det finns ett stort intresse för projektet men tillägger: ’Jag har inte bestämt mej än om vem som ska flytta till byn’.

Rabie Karam slår ifrån sig Gefle Dagblads uppgifter om islamistisk extremism och hävdar dessutom, att den tilltänkta skolan i Dalarna skall vara icke-religiös. Gefle Dagblad ’ljuger för fullt och försöker lura det svenska folket’, menar han. Han tycker också att tidningen ’jobbar mot integration och att Sverige rör sig framåt’.

Argumentet att hans skolor har fått kritik för att öka segregationen, eftersom de riktar in sig på barn med invandrarbakrund, tillbakavisar han. Även svenska familjer ’var mycket intresserade’, säger han. Men de drog sig ur efter skriverierna.

När det gäller den tilltänkta skolan i Hedemora förklarar han, att han förhandlar med en privat fastighetsägare om att köpa den gamla skolan som fram till nyligen har fungerat som asylboende. Han påstår också, att han har fått ett muntligt godkännande från Hedemora kommun om bygglov för att bygga om skolan till bostadshus, något som avfärdas av Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Hedemora Per Fagerström (S), som tycker att hela upplägget låter orimligt och ’utopiskt’.

Fagerström menar, att det inte ligger någon sanning i det Karam hävdar över huvud taget. Ingen inblandad på kommunen känner till idéerna eller att det skulle ha utlovats något bygglov. Det här är en kommunal förvaltning och att få bygglov är en omfattande process och inget man kan lova muntligt, säger Per Fagerström.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!