SD Kungsbacka vill ha ny klädkod för kommunanställda

SD Kungsbacka vill ha ny klädkod för kommunanställda

Sverigedemokraterna i Kungsbacka har lämnat in en motion om att förbjuda användning av kläder med religiös koppling till islam för kommunens anställda. Förbudet innebär att även sjal och lång svart kappa förbjuds, tillsamman med andra huvuddukar. 

Sverigedemokraterna i Kungsbacka hänvisar till en dom i EU-domstolen. I domen fastställs att arbetsgivare har rätt till klädregler där religiösa symboler kan förbjudas för personal. Partiet vill i en motion förbjuda huvuddukar och kappor som bärs av religiösa skäl med koppling till Islam.

I Danmark infördes den 1 augusti ett maskeringsförbud, där användande av burka och niqab på allmän plats förbjud. Sverigedemokraterna i Kungsbacka motionerar om hur klädseln skall regleras på arbetsplatsen, rapporterar tidningen Norra Halland. Enligt förslaget skall såväl huvudduk som den karakteristiska långa svarta kappan förbjudas under arbetstid.

Man anser från Sverigedemokraterna i Kungsbacka att klädesplaggen är religiösa symboler som innebär ett förtryck av kvinnan. Klädförbudet skall gälla alla anställda i kommunen, under tjänstetid och oavsett sysselsättning. Man vill även driva på för ett slöjförbud för barn i förskoleåldern i kommunen.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!