Sjuksköterskebrist ställer in operationer i Skaraborg

Sjuksköterskebrist ställer in operationer i Skaraborg

Samtliga planerade ortopediska operationer vid Skaraborgs sjukhus ställs in på grund av brist på sjuksköterskor och vårdplatser. Enligt huvudskyddsombudet på sjukhuset är läget mycket allvarligt, och bristen på sjuksköterskor gäller hela verksamheten. Patienter som redan har fått vänta över sommaren får nu vänta ännu längre på sina operationer.

Brist på såväl vårdplatser som sjuksköterskor gör att man på Skaraborgs sjukhus ställer in samtliga planerade operationer tills vidare. Bristen på sjuksköterskor gäller anestesi- och operationssjuksköterskor samt sjuksköterskor på vårdavdelningarna. Antalet vårdplatser minskar då det saknas sjuksköterskor på avdelningarna. Detta innebär att sjukhuset nu endast kommer att utföra akuta ortopediska operationer.

Skaraborgs sjukhus drabbades under våren och försommaren av flera uppsägningar i sjuksköterskegruppen. Svårigheterna att ersätta personalen påverkar nu verksamheten. Vårdförbundets huvudskyddsombud konstaterar i tidningen Vårdfokus att ”Läget är jätteallvarligt” och att ”det fattas sjuksköterskor överallt”.

Enligt huvudskyddsombudet är situationen mycket pressad, med undermanning och en överbelastad personal. På Skaraborgs sjukhus saknas i dagsläget cirka 40 sjuksköterskor. Bristen är som störst gällande specialistsjuksköterskor som anestesi- och operationssjuksköterskor.

Skaraborgs sjukhus har verksamhet i Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad. Totalt finns cirka 670 vårdplatser på sjukhuset.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!