Skarp jaktrobot avfyrad av misstag över Estland

Skarp jaktrobot avfyrad av misstag över Estland

Under en flygövning med spanska och franska stridsflygplan över den sydöstra delen av Estland avfyrades en skarp jaktrobot av misstag. Roboten passerade tre estniska län innan den kraschade i ett skogsområde cirka åtta mil söder om huvudstaden Tallinn. Estnisk och spansk militär utreder nu händelsen tillsammans med NATO.

En jaktrobot av typen AMRAAM avfyrades av misstag från ett spanskt stridsflygplan av typen Eurofighter under en luftstridsövning strax söder om Tartu i sydöstra delen av Estland. Roboten var skarpladdad med cirka 10 kg sprängmedel. Roboten kunde till en början följas av estnisk radar, men tappades bort under flygningen. Spanska Eurofighter-flygplan övade vid händelsen mot franska Mirage 2000-5.

En färsk krater påträffades senare i ett skogsområde cirka åtta mil söder om Tallinn. Estniska helikoptrar och markförband fann kratern efter en intensiv sökinsats. Jaktroboten hade då passerat över åtta mil av estniskt luftrum och tre estniska län. Nedslagsplatsen är avspärrad, och teknisk undersökning pågår. Samtliga stridsflygplan återgick till rspektive bas efter händelsen enligt Postimees.

NATO har stridsflyg baserat i Litauen och Estland. De spanska planen är baserade vid flygbasen Siauliai i Litauen tillsammans med stridsflyg från Portugal, medan de franska planen är baserade i Ämari i nordvästra Estland. NATO har sedan 2004 haft stridsflyg i de balitiska staterna för att skydda ländernas luftrum.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!