SD framåt i Norrland, S tappar

SD framåt i Norrland, S tappar

Sverigedemokraterna går starkt framåt i de fyra nordligaste länen. Socialdemokraterna backar kraftigt. Detta enligt en undersökning som Inizio – presenterad av AB – har gjort. I stort sett tar SD över de röster S förlorar.

I förra valet tog SD 9,9 procent i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. I augusti i år pekar Inizio på att partiet får 16,9 procent. En ökning med 71 procent. S minskar på motsvarande sätt från 44,8 procent till 33,4.

Det märks också på torgmöten i Norrland att SD har fått mer gehör, enligt AB. I Luleå började en del försöka störa ut Jimmie Åkessons torgmöte i veckan, men de tystnade och åhörarskaran av sympatisörer var betydligt större.

Många traditionella S-väljare har gått över till SD. De säger ofta att de inte längre känner igen sitt gamla parti S. Brottsligheten ökar på många håll i de små kommunerna och invånarna hoppas att SD skall ta tag i detta problem.

Många i Norrland är skeptiska till EU, de vänder sig mot alltför stor invandring och mot den ökande brottsligheten. SD säger sig vilja satsa på vardagens ’basverksamheter’ som vård, skola och omsorg och inte minst säkerhet och får därför förtroende.

S kritiserar dock ofta SD för att vilja skära i bidragen till kommunerna, något som SD bemöter med att man vill skära i utgifterna för migrationen och på så sätt få en balanserad budget.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!