’Sverige håller på att gå sönder…’

’Sverige håller på att gå sönder…’

’Sverige håller på att gå sönder’. Det kunde dåvarande oppositionsledaren Stefan Löfven meddela inför förra valet i september 2014. Det var inget Jimmie Åkesson lanserade. Inget Ulf Kristersson skrev i utländsk press. Inget något ’ryskt troll’ hittade på. Det var socialdemokraten Stefan Löfvens slogan för att vinna valet över Alliansen 2014.

Annons

Igår debatterade samme Löfven mot Kristersson i den statliga televisionen. Litet allvar, litet flamsigheter, litet lättsamt småprat, litet påhopp av typen ’under era åtta år vid makten hände ingenting’ eller ’nu har ni suttit i fyra år utan att göra något’. Den nya tidens politiska valdebatt tydligen. Om det inte gäller att debattera mot SD-ledaren Jimmie Åkesson, för då är det mest påhopp. Alla tävlar om vem som starkast kan ta avstånd från Åkesson och hans parti.

Men när Löfven och Kristersson träffas i debatten, blir det nästan litet småputtrigt. Och vi får heller inte riktigt veta vad de tänkte sig att göra, om de får tillfälle att bilda regering efter den 9 september. Och det får väl sannolikt en av dem. Även om Sverigedemokraterna blir största parti.

Men det var en sak man slogs av: Stefan Löfven framhärdade i Göran Perssons gamla hot att ’brännmärka’ den som talar illa om Sverige. Det fick Ulf Kristersson veta. För så gör man inte, om man vill framstå som en lämplig statsministerkandidat… Men så gjorde ju Löfven för fyra år sedan: ’Sverige håller på att gå sönder…’

För Sverige håller på att gå sönder. De flesta känner inte till det, vill kanske inte veta, men så är det. Det svenska samhället som vi känner det rämnar. Det ersätts sedan av ett antal andra samhällen, som tar över de delar där det svenska har dragit sig tillbaka. Detta är en process som har pågått i många år redan. Polisen känner till det. Migrationsverket känner till det. Försäkringskassan känner till det. Kriminalvården känner till det. Men det verkar fortfarande vara okänt för stora delar av politikerkåren.

Det är mycket annat som har ’gått sönder’ i Sverige också, men det går att åtgärda den dag vi har tagit tillbaka vårt territorium, de delar av Sverige där det svenska samhället har kapitulerat. Förlorar vi dock basen, är det andra återtagandet helt meningslöst.

Om detta – och en hel del annat som håller på att gå åt helt fel håll i Sverige – talar många, skriver andra. Ulf Kristersson skrev den 19 augusti i Financial Times: ’Swedish state is in crisis’. En artikel illustrerad med utbrända bilvrak. En artikel som talar om kriminalitet och obefintlig integration. Så är det. Vare sig Löven gillar det eller ej.

I Socialdemokraternas ögon får deras partiledare gärna tala om att Sverige ’går sönder’. Men nåde den utanför S som ger en negativ bild av Sverige i utländska media. Då anses man vara mindre lämplig som statsministerkandidat. Det kan Stefan Löfven berätta. Eller så blir man kanske jagad av Löfvens partikamrat Dan Eliasson och MSB – uthängd för att vara ’ryskt troll’.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!