Vad är det som händer?

Vad är det som händer?

Post Nord kunde inte leverera röster i tid, så att ett valresultat kunde komma snabbare. Under söndagkvällen och måndagen har det florerat rykten på sociala media om valfusk. Valmyndighetens hemsida har periodvis legat nere under måndagen. Vad är det som händer i Sverige?

Post Nord måste rimligen ha haft tid på sig att planera den logistiska hanteringen kring poströsterna. Man skyller på att det var oväntat många som poströstade, men det borde ändå ha funnits en beredskap.

På sociala media har man talat om risken för ’gömda’ säckar med valsedlar och delar av ett valresultat som på annat sätt har försnillats. Siffrorna – menar många – stämmer inte med de ungefärliga förväntade. Det stämmer att S är högre än i opinionsmätningarna och SD lägre. Så även V.

Och Valmyndigheten har en stor uppgift vart fjärde år – det är att förmedla information till väljarna. Då måste man också förbereda en infrastruktur som inte fallerar när belastningen blir alltför stor. Periodvis var sidan oåtkomlig och röstsiffrorna nollade.

Allvarligast i sammanhangen känns ryktena om valfusk. Man undrar varifrån de är tagna. I många länder med svaga demokratier leder liknande rykten till upplopp. Antingen stämmer de eller också är de tagna ur luften. En myndighet som MSB borde snarast ta tag i frågan, eftersom valfusk eller bara ryktet om detsamma riskerar att ställa vårt samhälle på huvudet.

Vad är det egentligen som händer i Sverige?

Christopher Jarnvall