Misstanken om valfusk sliter sönder Sverige

Misstanken om valfusk sliter sönder Sverige

Det florerar rykten om valfusk. Framför allt anser många, att Socialdemokraterna har fått för många röster och Sverigedemokraterna alltför få. En del anser nog, att även Vänsterpartiet borde ha hamnat runt tio procent, på bekostnad av S. Så frågan är: Vad har hänt?

Det går inte att vifta bort misstankarna med ’högerkonspiration’ eller vad vi nu har sett för dumheter i kommentarsfälten. För det finns faktiskt grund för misstankar, även om man nog även skall vara försiktig med att överdriva omfånget. Men alla misstankar måste tas på allvar!

Under valrörelsen uppdagades mängder med slarv och misstänkt fusk. Oftast handlade det om vänsterns aktivister som togs på bar gärning. ’Valambassadörer’ som visade sig vara aktiva socialdemokrater, trots att de skulle vara neutrala. Hur många fler fanns det, som aldrig upptäcktes?

Valsedlar gömdes. Ett flagrant exempel var generalkonsulatet i Barcelona som uppmärksammades mycket. Liknande fall rapporterades från andra ställen där väljare kunde förtidsrösta. Hur många gömda valsedlar uppdagades aldrig?

Valsedlar ’glömdes’. Ett fall var Falkenberg där någon inte hade packat upp Sverigedemokraternas valsedlar. Liknande exempel fanns på andra håll, om än i mindre skala. På hur många ställen ligger fortfarande ’bortglömda’ valsedlar?

När man röstar har vi tidigare haft valsedlarna ställda helt öppet i vallokalerna. Systemet har kritiserats av valobservatörer och betraktas som märkligt. Inte minst för att den som vill hålla sin uppfattning för sig själv måste gardera sig och plocka flera valsedlar. På flera ställen detta val låg valsedlarna bakom skynke, men många hade fortfarande ett öppet system.

Och vad händer sedan vid rösträkningen? Förr litade vi på att svenska tjänstemän och förtroendevalda var oförvitliga och omutbara. Idag misstänker vi aktivister som har smugit sig in överallt. Blotta misstanken är farlig för samhällets stabilitet. Det svenska system som fungerade fram till 1980-talet behöver uppdateras!

Vi har också det tryck många människor utsätts för av släkter och klaner. Om man inte är integrerad och har grundläggande begrepp om svensk demokrati – men ändå får rösta – hur stark är man då att stå emot klantrycket och rösta efter egen uppfattning? Och hur självständig är man när hela släkten står utanför båset och håller koll?

Och att vänstern – framför allt Socialdemokraterna – är starka i områden som Tensta, Rinkeby och liknande distrikt visar statistiken. Runt 65-70 procent röstar S i dessa områden. Socialdemokraterna har starka positioner bland de icke-integrerade. Varför skulle partiet vilja avstå dem?!

Om vi sammanfattar: Frågan om valfusket måste utredas rejält. Det är för många fall som har uppdagats för att de skall kunna bortförklaras. Som kronan på verket funderar nu många på om siffror också har manipulerats i de fall sidan val.se gått ned. I länder med svag demokrati hade dessa misstankar lett till statskupper och upplopp. Detta är fundamentala frågor för ett samhälles stabilitet.

Valmyndigheten gör klokt i att till att börja med öppet redovisa alla de fall där fusk och oegentligheter har förekommit. Det är viktigt för trovärdigheten i vår demokrati. Den har tyvärr fått sig en rejäl törn… Sedan behöver MSB gå igenom frågan – oavsett det bara handlar om rykten eller i det fall det faktiskt finns grund för misstanken om omfattande valfusk.

Christopher Jarnvall