Tag befälet, Kristersson!

Tag befälet, Kristersson!

Fara i dröjsmål. Inget händer i Sverige efter valet. Vänsterregeringen sitter kvar. Alliansen verkar – även denna gång – handlingsförlamad. Sverige och inte minst vårt näringsliv tappar styrfart när inget händer. Trots att utgången var kalkylerad långt i förväg: 40-40-20 i runda slängar.

Göran Persson förutspådde igår, att Ulf Kristersson blir ny statsminister. Anders Borg, den tidigare moderate finansministern, räknade med flera regeringar under denna mandatperiod. Med tanke på att misstankarna om valfusk nu också ser ut att breda ut sig, ser vi kanske rentav ett extraval för att lösa upp knuten…

Kristersson verkar bara den man bedömer som troligast att axla posten som ny statsminister. Det var visserligen innan det visade sig ha blivit ett misstag i mandatfördelningen. Centern fick igår lämna ifrån sig ett mandat till Sverigedemokraterna. Nu skiljer det två mandat mellan vänster- och Alliansblocken. Till de förras fördel.

Men den ickesocialistiska sidan sitter för närvarande på 205 mandat (142 + 63) mot socialisternas 144. Helt klart blir det mot slutet av veckan. Så vad väntar egentligen Ulf Kristersson på? Det finns en rejäl övervikt för icke-socialisterna!

Två små partier – framför allt Liberalerna med 5,5 procent av rösterna – har målat in Alliansen i ett hörn. Igen. Precis som 2014. Och osäkerheten tycks vara stor kring var L och även C tillslut hamnar.

Men, Kristersson, regera då med KD och gör upp med SD! Och se till att L och C får kliva av och åtminstone tolererar din regering! I alla fall inte sätter käppar i hjulet… Gör inte moderaternas väljare besvikna en gång till, som Reinfeldt lyckades med 2014. Tag befälet för Sveriges skull!

Christopher Jarnvall