Valfiasko i Falun – 145 förtidsröster ogiltigförklarade

Valfiasko i Falun – 145 förtidsröster ogiltigförklarade

’Varje röst är lika mycket värd’ brukar det heta. Nu visar det sig att 145 förtidsröster i Falun inte kan räknas. Detta efter att en säck med förtidsröster inte kommit den rösträkningen tillhanda i tid. Valprövningsnämnden kommer nu ta ställning om de 145 ogiltigförklarade förtidsrösterna kommer att vara skäl nog för ett omval i Falun.

Klockan 14 på onsdagseftermiddagen kom en postsäck från Postnord till rösträknarna i Falun. Det var fem timmar försent, då de röster som anländer efter det att den slutgiltiga rösträkningen påbörjats ogiltigförklaras. Orsaken till att postsäcken levererades försent träter nu Postnord och den lokala val- och demokratinämnden om. Enligt Postnord skulle kommunens tjänstemän ha hämtat säcken, medan kommunen säger att Postnord skulle ha levererat säcken.

Förtidsrösterna som nu ogiltigförklarats avgavs i annan kommun är Falun, och skulle finnas med vid sluträkningen. Ordföranden i Falu kommuns val- och demokratinämnd ville göra om rösträkningen, och inkludera de 145 förtidsrösterna. Detta är dock olagligt, varför rösterna skickas till länsstyrelsen för arkivering utan att räknas.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!