Nästan 60 procent vill byta regering!

Nästan 60 procent vill byta regering!

Vad väntar vi på? Nästan sextio procent av väljarna har röstat för ett regeringsskifte denna gång och ingenting händer. Så går det, när man i förväg låser upp sig i stället för att hålla dörrarna öppna. Politik är det möjligas konst. Då skall man inte göra den omöjlig.

Annons

De rödgröna har 144 mandat, när nu räkningen är klar. Alliansen har 143. Sverigedemokraterna har 62. Tillsammans får icke-socialisterna 205 mandat. En betryggande majoritet för regeringsskifte. Men Centern och Liberalerna vill inte ha med SD. Då finns det några rimliga regeringsmöjligheter:

Alliansen med stöd av SD. Ja, det kunde ha gått. Hade nog blivit bra också. Om inte L och C hade målat in sig i ett hörn. Precis som Reinfeldt gjorde 2014.

En koalitionsregering mellan S och M. Säkert en rimlig lösning på papperet, men vem skall bli ’chef’? En sådan koalition lär reducera både S och M. Det vet de. De står för långt från varandra.

En regering som består av S, MP, C, L. Men den når inte riktigt upp till egen majoritet, så på något sätt blir den beroende av Vänsterpartiet. Antingen genom att V är med eller lägger ned rösterna.

En gissning är att MP bävar för ytterligare en mandatperiod och att C och L försvinner som partier i en sådan konstellation. Dessutom ville de ju inte bli beroende av V…

Till slut har vi en kombination av M och KD stödda på SD. Den troligaste, skulle vi säga. Ingen stark regering och beroende av att C och L ställer sig vid sidan av och lägger sig i avgörande frågor, stödjer i andra. Men konstellationen blir starkare än de rödgröna.

Låt oss nu hoppas att Ulf Kristersson går på det spåret. Det kan bli bra och ett viktigt steg mot att börja rätta till saker i Sverige.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!