Om Migrationsverkets förvar: ’Det blir oroligt…’

Om Migrationsverkets förvar: ’Det blir oroligt…’

NB Nyhetsbyrån kommer att fortsätta att titta på det som sker inom Migrationsverket. Inte minst på vad som händer på verkets förvar. Vi får många propåer från människor som jobbar på verket och som ser en myndighet som verkar sakna en plan och brister i kontroll. En sak är att hälsoundersökningarna av de intagna, som skall göras, många gånger uteblir.

Förvaret i Kållered norr om Göteborg har varit på tapeten i år. Utvisningshotade har rymt därifrån. En uppmärksammad rymning ägde rum för några månader sedan, då man med hjälp av en yxa och andra verktyg fritog tre personer som skulle utvisas. Detta bara tio minuter efter det att säkerhetsvakterna hade lämnat platsen. Det hela var förstås väl planerat, menar vår källa, som dock inte tror på ett ’inside-jobb’.

Rymlingarna tog sig först ut på en låst innergård, där de borde ha kunnat gripas. Men eftersom det stod en sopcontainer intill stängslet, där man kunde klättra upp, var det relativt enkelt att rymma hela vägen. Det var andra gången folk använt containern som språngbräda, så ’man undrar varför den har fått stå kvar’, säger vår källa.

Inne på förvaren i Sverige – ofta trånga och icke ändamålsenliga – sker även stölder, säger våra källor. Också de intagna blir av med saker. Stölderna polisanmäls, men inget verkar hända. Det sker även incidenter som aldrig anmäls. Stämningen känns ofta orolig och hotfull, berättar de som jobbar på förvaren.

När någon skall utvisas kommer polisen i regel oanmäld och tar med sig vederbörande. Så är det, eftersom man inte vill ha aktivister som försöker hindra utvisningen. Det är svårt att göra på annat sätt. ’Men det blir oroligt på förvaret och vi som jobbar där blir syndabockar’. Så berättar en källa.

Justitieombudsmannen har gjort årliga besök på exempelvis Kållered: Våren 2017 och våren 2018. JO har haft anmärkningar, säger en källa, men det verkar inte som att man rättar sig efter dem…

Christopher Jarnvall