Upprepade attacker mot Spånga-Tensta

Upprepade attacker mot Spånga-Tensta

Brinnande bildäck slängdes in i förvaltningshuset, en bil sattes i brand och förstörde den scen som hade byggts upp inför en ungdomsfestival och flera skott avlossades mot sociala insatsgruppens kontor. På tre veckor har fem attacker skett mot kommunala verksamheter i Spånga-Tensta. Ingen misstänkt är infångad.

Arbetet på förvaltningshuset har handlat mycket om logistik – att bygga en tillfällig reception, lösa arbetsplatser för anställda som just nu inte kan sitta vid sina vanliga skrivbord. Och om att hålla igång verksamheten. Det skriver Spånga Tidning – Stockholm Direkt.

’Attackerna är större än Spånga-Tensta, större än Stockholms stad. Det är ett angrepp på samhället. Parallellt pågår ett aktivt ifrågasättande av det vi gör på stadsdelsförvaltningen. Alla förändringar möter våldsamt motstånd. Jag får ’rekommendationer’ och ’tips’ på hur jag borde agera. Inte hot men anonyma påtryckningar. Det finns krafter som inte gillar det vi gör’, säger Per Kjellander, stadsdelsdirektör.

Nyligen försökte någon t ex hacka sig in i stadsdelens mailsystem och göra ett massutskick till alla anställda med beskyllningar och ifrågasättanden. Kjellander är frustrerad över att de senaste veckornas händelser inte har fått större uppmärksamhet.

’Jag är arg faktiskt, för mig är det obegripligt att samhället i stort inte agerar starkare och mer kraftfullt. Hade samma sak hänt någon annanstans, säg i Örebro, är jag övertygad om att det skulle uppmärksammas från både rikspolitiker och ledande företrädare för myndigheter’, menar Kjellander.

Per Kjellander konstaterar vidare, att rekryteringen av personal till Spånga-Tensta redan är svår och han efterlyser en kraftsamling med stöd från hela samhället. Han tycker också att den lokala polisen ser problematiken och beskriver polisen som ett bra stöd.

Niclas Andersson är lokalpolischef i polisområde Rinkeby, där även Spånga-Tensta ingår.

’Vi ser oerhört allvarligt på de här händelserna och prioriterar dem högt. Vi vet inte vilka som ligger bakom men har valt att utreda samtliga attacker på samma ställe, så att vi inte missar någon information. Men innan vi har någon gärningsman är det svårt att spekulera i motiv’, säger Niclas Andersson.

Andersson delar delvis Per Kjellanders uppfattning, att det har varit märkligt tyst om händelserna. ’Folk går inte man ur huse för att försvara stadsdelen precis. Jag tror att media till viss del bidrar till det, vi har fått ganska få frågor i arbetet med detta’, säger han.

Detta har hänt senaste månaden:

Den 28 augusti slängs brinnande bildäck in på medborgarkontoret i Tensta och i förvaltningshuset i Lunda. Den första släcktes snabbt men i Lunda har hela huset behövt saneras. Entréplan och reception är fortfarande avstängda.

Den 1 september förstördes scenen till en musikfestival genom att någon tände eld på en bil som hade körts fram till scenen. Arrangörsgruppen, med bland annat stadsdelsförvaltningen, lyckades dock genomföra festivalen genom att få dit en ny scen.

Nätterna till 18 och 19 september attackerades sociala insatsgruppens lokaler. Alla rutor krossades, sedan sköt någon flera skott mot fasaden. Personalen arbetar tills vidare från en annan plats.

Det finns alltså ingen misstänkt för något av brotten.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!