Eliasson krishanterar åt UD

Eliasson krishanterar åt UD

Den tidigare diplomaten och utrikesministern Jan Eliasson (S) går nu ut på Twitter och försvarar de 261 opolitiska tjänstemännen på regeringskansliet. Dessa skrev under ett brev i vilket de tog avstånd från en kommande regering med ett eventuellt stöd av SD.

Annons

Reaktionerna blev mycket starka och f d utrikesministern Carl Bildt (M) menade, att det som inträffade var något oerhört. Nu har Jan Eliasson gått ut för att gjuta olja på de mycket upprörda vågorna. Expressen har återgivit twitterinlägget.

Den tidigare M-ledaren och utrikesministern Carl Bildt är en av personerna som har gått ut hårt i kritiken mot de 261 anställda tjänstemännen på regeringskansliet, vilka alltså undertecknade ett brev till regeringschefen i vilket de ställer frågan om arbetsgivaren kan ’garantera’ att nästa regering och regeringsunderlag inte kommer att ’urholka Regeringskansliets värdegrund’.

Skribenternas funderingar handlar framför allt om hur Sverigedemokraterna skulle kunna påverka värdegrunden.

’Tjänstemän i regeringskansliet skall vara lojala mot den regering som den demokratiska processen enligt regeringsformen leder till. Punkt. Slut’, har Carl Bildt bland annat skrivit på Twitter med anledning av brevet.

Jan Eliasson efterlyser ett sänkt tonläge i debatten – och försvarar de anställda. ’De berörs direkt av styrkan i denna grund. Känner många av dem som skickliga och lojala olika regeringar. De bör få känna trygghet i sin yrkesroll’, skriver han på Twitter.

Bildt svarade honom då snabbt: ’Men nu var det ju inte riktigt det som de skrev, utan mer en varning för en annorlunda regering. Och därmed ifrågasatte de faktiskt sin yrkesroll. Påtagligt allvarligt’.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!