Nobelpriset: Viktigare med kön än med rön?

Nobelpriset: Viktigare med kön än med rön?

I några dagar har man nu i media diskuterat Nobelpristagare i naturvetenskapliga ämnen. Idag handlade det om kemipriset – och SR:s journalister kretsar förstås kring hur många kvinnor som nomineras. Surprise!

Då frågar man sig: Är det viktigare med kön än med rön?

Ja, det tycker nog agendajournalisterna. Men ofta blir de korrigerade av vetenskaparna – försiktigt men bestämt. Det är ju faktiskt forskningen och upptäckten man belönas för och det är helt ointressant om vederbörande är en han eller hon.

Men agendajournalisterna ger sig inte. De påminner om att Vetenskapsakademien ju har ett äpågående projekt kring att nominera fler kvinnor. Tja, i dessa tider handlar ju allt om kvotering. Kön, religion, etniskt ursprung…

Vi kan då konstatera, att oproportionerligt många Nobelpristagare är från USA och Europa. Få från Mellanöstern och Afrika.

NB Nyhetsbyrån väntar med spänning på den tid när mainstreammedia börjar driva frågan om att nominera framför allt fler sunnimuslimer och kanske även fler somalier till Nobelpris.

Man blir inte förvånad över att agendajournalisterna driver på. Det har de gjort länge. Men det är faktiskt ändå rätt märkligt att det stillatigande accepteras. Att inte de tunga vetenskapsmännen och -kvinnorna en gång för alla kallar medias trams för vad det är: Just ’trams’.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!