Riksåklagaren vill utvisa palestinier som kastade brandbomb på synagoga

Riksåklagaren vill utvisa palestinier som kastade brandbomb på synagoga

Riksåklagaren väljer att överklaga domen mot en palestinier i 20-årsåldern till Högsta Domstolen. Palestiniern har av såväl tingsrätt som hovrätt dömts för en brandattack mot synagogan i Göteborg. Hovrätten valde i en omdiskuterad dom att upphäva tingsrättens beslut om att utvisa mannen ur Sverige. Riksåklagaren vill att HD skall förtydliga vad som gäller för utvisningar.

Hovrätten för Västra Sverige beslutade i en omdiskuterad dom att upphäva tingsrättens beslut om att utvisa en palestinier ur landet. Palestiniern hade tillsammans med två andra kastat brandbomber på synagogan i centrala Göteborg.

Såväl tingsrätt som hovrätt fann att brandattacken på synagogan var ett hatbrott. Hovrätten upphävde dock utvisningsbeslutet då man med oro såg på hur Israel kunde intervenera mot palestiniern i Palestina.

Riksåklagaren vill nu att Högsta Domstolen prövar detta upphävande. RÅ anser att det inte finns skäl att tro att palestiniern vid ankomst till Palestina riskerar omänsklig behandling – som tortyr eller dödsstraff.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!