SD:s första kommunstyrelseordförande

SD:s första kommunstyrelseordförande

Sverigedemokraterna har fått sin första ordförande i en kommunstyrelse. Det är Stefan Borg som tar plats i Hörbys ledning. ’Det gläder mig för min egen del. Samtidigt är det en seger för demokratin’, säger Stefan Borg. Om detta rapporterar SVT och KvP.

Hörby är den kommun i landet där SD får mest inflytande. ’Med 35 procent av rösterna så var det ett krav’, säger Borg. Han fortsätter: ’Jag är socialkonservativ. Det betyder att jag tycker att det är viktigare att bevara än att förändra — helt enkelt därför att jag har fötts i detta land som har gett mig mycket att vara tacksam för’.

SD ingår valteknisk samverkan med Moderaterna och Sveriges Pensionärers Intresseparti (numera SPI-Välfärden). ’Vi Moderater tycker att man skall respektera valresultatet och därmed värna om demokratin. Vi har haft som målsättning och gått till val på att vi skall ha ett icke socialistiskt styre i Hörby’, skriver Moderaterna på sin Facebooksida på onsdagen.

Jörgen Grubb som är distriktsordförande för SD Skåne är nöjd och inte förvånad över utvecklingen. Hur kommer då valet att påverka kommuninvånarna. ’Exakt hur det blir kan jag inte säga. Men jag tror att de kommer att märka av det. Det blir mer ordning’, säger Grubb.

Johan Ohlin (SD), 2:e vice ordförande i miljönämnden i Hörby, säger, att partiet målmedvetet har arbetat under de gångna fyra åren i opposition. ’Hade vi inte fått de andra partiernas förtroende, så hade vi inte kunnat inleda den här samverkan’, säger Ohlin.

Han fortsätter: ’Det handlar om ett rättviseperspektiv för oss. I Hörby har man köpt in villor för nyanlända. Vi har menat att man borde använda Staffanstorpsmodellen med ett enklare boende. Många kommuninvånare har ju inte själva så fint boende’, säger Johan Ohlin.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!