Statskuppen sprider sig – eller krishanterar UD?

Statskuppen sprider sig – eller krishanterar UD?

För en dryg vecka sedan skrev 261 ’opolitiska’ tjänstemän i regeringskansliet på ett upprop mot en ny regering stödd på Sverigedemokraterna. Ett exempellöst agerande, som har fått många reaktioner och får oss att fundera kring hur djupt indoktrinerad gruppen tycks ha blivit från vänsterhåll.

Initiativet kom från en tjänsteman på UD och spred sig sedan. Möjligen har man nu förstått hur olämpligt beteendet var. Tekniskt sett handlar det om ett kuppförsök. Nu verkar man dock gå ut och krishantera.

Den tidigare diplomaten och utrikesministern Jan Eliasson (S) har på Twitter försvarat de 261 ’opolitiska’ tjänstemännen som genom ett brev tar avstånd från en kommande regering med ett eventuellt stöd av SD.

Carl Bildt (M) och tidigare bl a utrikesminister är en av dem som har gått hårt åt de 261 tjänstemännen. ’Tjänstemän i regeringskansliet skall vara lojala mot den regering som den demokratiska processen enligt regeringsformen leder till. Punkt. Slut’, har Bildt bl a skrivit på Twitter med anledning av brevet.

Eliassons ’krishantering’ försöker dämpa intentionen i tjänstemännens skrivelse, något Bildt avfärdar. För vad detta handlar om är att tjänstemännen varnar för en annorlunda regering. Därmed ifrågasatte de faktiskt också sin yrkesroll. ’Påtagligt allvarligt”, skriver Carl Bildt.

Tjänstemän som i ett svårt parlamentariskt läge så uppenbart tar ställning mot ett alternativ – och därmed för ett annat – bör söka sig andra tjänster. Vi skattebetalare har ingen möjlighet att välja riksdag och regering annat än via val. Hur skulle det se ut om vi skattevägrade för att ’fel’ politiska konstellation satt i Rosenbad?!

Jan Eliassons agerande känns litet som att han tar ’kuppmakarnas’ parti och låter obstruktionen sprida sig. Den snälla tolkningen är väl annars att han har blivit inkallad som krishanterare för att gjuta olja på vågorna. Regeringskansliet har nog insett att tilltaget var oerhört olämpligt och odemokratiskt.

Christopher Jarnvall

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!